Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warstwowa z buraczkami i tuńczykiem

Sałatka warstwowa z buraczkami i tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5237

Dodano:

Odsłon: 1156

Smaczna sałatka warstwowa, do której często powracam. Ładnie się prezentuje i wspaniale smakuje. Ciekawe połączenie składników min. tuńczyka, buraczków i sera fety. Warto choć raz spróbować:)

Składniki

  • ryż 1 woreczek
  • majonez 1 słoiczek /ok.250 ml/
  • jajka 4 szt
  • cebula 1 szt
  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • buraczki 2 szt średnie
  • ser feta 15 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka warstwowa z buraczkami i tuńczykiem

Przygotowanie

  1. Buraczki gotujemy lub pieczemy w piekarniku do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i studzimy.
    Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
    Cebulę drobno siekamy.
    Sałatkę układamy warstwowo:
    - na spód połowę ryżu
    - smarujemy cienką warstwą majonezu
    - warstwa posiekanych jajek /mozemy je oprószyć solą i pieprzem/
    - cienka warstwa majonezu
    - posiekana cebula
    - odsączony z zalewy i rozdrobniony widelcem tuńczyk
    - pozostały ryż
    - warstwa majonezu
    - buraczki
    - pokrojony w kostkę lub pokruszony ser feta

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń