Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, kolorowa i sycąca sałatka z mnóstwem warzyw. Można ją podać na domowym przyjęciu lub zabrać w słoiczku do pracy. Spróbujcie a zrobicie ją jeszcze nie raz.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 416
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 192
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 122
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 84
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2714
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 416
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 192
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 122
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 84
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2714
Składniki
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych błon, kroimy w drobną kostkę. Przygotowane mięso przekładamy do miski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy curry, czosnek granulowany. Mięso mieszamy z przyprawami. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, kawałki kurczaka smażymy do zrumienienia (około 10 minut). Odstawiamy do wystudzenia. Brokuły wrzucamy do garnka z gotującą, lekko osoloną wodą, gotujemy al dente. U mnie trwało to 8 minut. Brokuły wyjmujemy na durszlak, studzimy. Czerwoną kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę soli, gotujemy 15 minut od momentu wrzenia. Ugotowaną kapustę odcedzamy, studzimy. Zimną kapustę mieszamy z octem, dzięki czemu będzie miała ładny fioletowy kolor. Groszek zielony wrzucamy na wrzątek, może to być woda spod brokułów, gotujemy 3 minuty i odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, aby groszek zachował swój piękny, zielony kolor. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo.
W czasie gdy jajka się gotują przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy drobno posiekany szczypiorek. W późniejszym czasie również ugotowane, wystudzone i obrane jajka, starte na tarce o grubych oczkach. Przygotowane składniki układamy warstwami w szklanej misie lub słoiczkach, polewamy sosem. Układałam w następującej kolejności: brokuły, smażone mięso kurczaka, czerwona kapusta, zielony groszek, smażone mięso kurczaka, ogórki konserwowe, czerwona kapusta, zielony groszek i sos. Oczywiście możecie te składniki ułożyć tak jak lubicie. Uwaga: Jeśli chcecie, aby sałatka była jeszcze bardziej kolorowa możecie do niej dodać kukurydzę konserwową. Smacznego.