Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warstwowa z rzodkiewką

Sałatka warstwowa z rzodkiewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 5336

Pyszna wiosenna sałatka. Bardzo chrupiąca, prościutka i szybka. Zachwyca wyglądem. Przepis pochodzi z bloga "Knurr".

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 20 dag sera żółtego (u mnie masdamer)
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu (u mnie świderki)
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 3 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 40 dag szynki konserwowej
  • Sos czosnkowy:
  • 1 mały kubeczek śmietany (u mnie 18%)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • duża przezroczysta salaterka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śmietanę blendujemy razem z czosnkiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na dno salaterki wkładamy makaron, na makaron dajemy pokrojona w kostkę szynkę.

  2. Na szynkę wylewamy połowę sosu, następnie wykładamy wymieszany tarty na grubych oczkach ser z krojonymi w kostkę jajkami. Na jajka z serem wykładamy posiekana sałatkę lodową.

  3. Na sałatę lodową wylewamy resztę sos. Następnie wykładamy odcedzona kukurydzę. Warstwę kukurydzy posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

  4. Na sam wierzch wykładamy startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę. Sałatkę schładzamy przez godzinkę w lodówce. Smacznego !!!

  5. ;-d

  6. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń