Pięknie się prezentuje, połączenie smaków wg nas świetne. Polecam do wypróbowania :) P.S. W wersji de luxe zamiast makaronu można dodać selera konserwowego.
sałatka warstwowa z szynką, ananasem i porem
Składniki
- 300 gramów szynki konserwowej
- 100 gramów drobnego makaronu (gramatura przed ugotowaniem)
- 2 średnie pory (część jasna)
- 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasa
- 150 gramów startego na dużych oczkach żółtego sera
- 5 - 6 jajek ugotowanych na twardo
- pęczek szczypiorku
- sos: 1 mały rzadki jogurt naturalny, 2 - 3 łyżki majonezu
- ewentualnie 1 łyżka tartego chrzanu jeśli ktoś lubi
- sól, czarny zmielony pieprz
Składniki
- 300 gramów szynki konserwowej
- 100 gramów drobnego makaronu (gramatura przed ugotowaniem)
- 2 średnie pory (część jasna)
- 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasa
- 150 gramów startego na dużych oczkach żółtego sera
- 5 - 6 jajek ugotowanych na twardo
- pęczek szczypiorku
- sos: 1 mały rzadki jogurt naturalny, 2 - 3 łyżki majonezu
- ewentualnie 1 łyżka tartego chrzanu jeśli ktoś lubi
- sól, czarny zmielony pieprz

Etapy przygotowania
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, ponownie osączyć. Pora posiekać na półplasterki, przelać wrzątkiem, osączyć. 4 jaja posiekać drobno, dwa odłożyć do dekoracji. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa również osączyć i pokroić na małe kawałki. Szynkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Składniki sosu wymieszać ze sobą dokładnie. W dużej misce układać: makaron szynkę (w tym momencie polać sosem) pory ananasy kukurydzę posiekane jaja (w tym momencie polać resztką sosu) starty żółty ser szczypiorek na wierzchu poukładać pokrojone w ćwiartki jaja Sałatkę schłodzić w lodówce.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15717

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1468

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12651
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15717

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1468

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12651



Składniki
- 300 gramów szynki konserwowej
- 100 gramów drobnego makaronu (gramatura przed ugotowaniem)
- 2 średnie pory (część jasna)
- 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasa
- 150 gramów startego na dużych oczkach żółtego sera
- 5 - 6 jajek ugotowanych na twardo
- pęczek szczypiorku
- sos: 1 mały rzadki jogurt naturalny, 2 - 3 łyżki majonezu
- ewentualnie 1 łyżka tartego chrzanu jeśli ktoś lubi
- sól, czarny zmielony pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, ponownie osączyć. Pora posiekać na półplasterki, przelać wrzątkiem, osączyć. 4 jaja posiekać drobno, dwa odłożyć do dekoracji. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa również osączyć i pokroić na małe kawałki. Szynkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Składniki sosu wymieszać ze sobą dokładnie. W dużej misce układać: makaron szynkę (w tym momencie polać sosem) pory ananasy kukurydzę posiekane jaja (w tym momencie polać resztką sosu) starty żółty ser szczypiorek na wierzchu poukładać pokrojone w ćwiartki jaja Sałatkę schłodzić w lodówce.