Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Przepis dnia 2020-01-10
Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 726

Dodano:

Odsłon: 1102

Sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także jako przystawka na imprezie. Jest pyszna i efektowna. Przepis na 4 pucharki.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (180 g)
  • 2 jajka
  • 100 g groszku konserwowego
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • pół pęczka koperku
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 200 ml jogurtu gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, cukier do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Przygotowanie

  1. Przygotować sos musztardowy. W misce wymieszać jogurt z majonezem i musztardą. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.

  2. Jajka ugotować na twardo. Następnie rozdzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce, a żółtka rozgnieść widelcem. Cebulę okroić w drobną kostkę. Koperek posiekać. Tuńczyka odsączyć. W pucharkach po kolei od spodu układamy: tarte białka jajek, groszek konserwowy, tuńczyk, cebulę, siekany koperek, kukurydzę, tarty żółty ser i na górze rozgniecione żółtko. Warstwy przekładamy sosem musztardowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń