Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warzywno śledziowa

Sałatka warzywno śledziowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3074

Dodano:

Odsłon: 3825

Pyszne wydanie klasycznej polskiej salatki warzywnej z dodatkiem sledzia z zalewy solnej.

Składniki

  • Kilka platow sledzia z zalewy solnej (uzylam 8 platow na podana ilosc skladnikow)
  • Salatka warzywna:
  • 1 duzy korzen pietruszki, cwiartka selera, 6 marchewek, 4 ziemniaki
  • 4 jajka na twardo, 1 jablko, 2 cebule, 6 ogorkow kiszonych
  • mala puszka zielonego groszku
  • majonez 500 ml, 2 lyzki oliwy
  • sol i spora ilosc pieprzu do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sledzie moczymy w zimnej wodzie.

    Warzywa korzeniowe gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczke. Ogorki kiszone obieramy ze skorki i kroimy drobno, cebule takze kroimy drobniutko. Wszystkie warzywa dajemy do duzej miski, dodajemy groszek, pokrojone jabluszko i jajka na twardo.
    Przyprawiamy sola i pieprzem, dodajemy majonez i oliwe, dokladnie mieszamy.
    Na koniec dodajemy sledzie pokrojone w cienkie paseczki (1 cm)
    i odstawiamy na noc do lodowki.

    Podajemy na lisciach salaty.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń