Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Wenus jest inspirowana – dającą młodość i zdrowie – sałatką grecką. Hitem w tej przystawce jest karmelizowana, czerwona cebulka i tuńczyk, choć możesz dodać także jajka ugotowane na twardo, awokado lub orzechy. Niskowęglowodanowa sałatka jest idealna na kolację lub każdą inną porę, gdy masz ochotę na lekki, szybki i pożywny posiłek.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 817
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1684
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6208
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8976
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 817
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1684
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6208
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8976
Składniki
Zacznij pracę od skarmelizowania cebulki. Na patelni lub w garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną w piórka lub kostkę cebulę i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu. Gdy cebula się zeszkli, dopraw solą, wlej ocet balsamiczny i pozostaw na małym ogniu około 5 minut. Wyłącz palnik, dodaj miód, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Ogórki dobrze umyj i pokrój w cienkie plasterki. Pozostaw skórkę, aby były chrupiące. Pomidorki umyj i przekrój na połówki, a sałatę porwij na kawałki. Umieść warzywa w misce, dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka oraz oliwki. Dorzuć pokrojony w kostkę ser feta i karmelizowaną cebulkę.
Wykonaj sos. Zmieszaj ocet z olejem, dodaj oregano, sól i pieprz. Energicznie wymieszaj sos, by stał się emulsyjny i wylej dressing do sałatki. Wymieszaj i od razu podawaj. Możesz odstawić sałatkę na 20 minut, aby smaki się połączyły. Pamiętaj jednak, by przemieszać danie przed podaniem.