Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Wenus jest inspirowana – dającą młodość i zdrowie – sałatką grecką. Hitem w tej przystawce jest karmelizowana, czerwona cebulka i tuńczyk, choć możesz dodać także jajka ugotowane na twardo, awokado lub orzechy. Niskowęglowodanowa sałatka jest idealna na kolację lub każdą inną porę, gdy masz ochotę na lekki, szybki i pożywny posiłek.
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 999
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 40
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1340
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6242
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 999
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 40
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1340
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6242
Składniki
Zacznij pracę od skarmelizowania cebulki. Na patelni lub w garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną w piórka lub kostkę cebulę i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu. Gdy cebula się zeszkli, dopraw solą, wlej ocet balsamiczny i pozostaw na małym ogniu około 5 minut. Wyłącz palnik, dodaj miód, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Ogórki dobrze umyj i pokrój w cienkie plasterki. Pozostaw skórkę, aby były chrupiące. Pomidorki umyj i przekrój na połówki, a sałatę porwij na kawałki. Umieść warzywa w misce, dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka oraz oliwki. Dorzuć pokrojony w kostkę ser feta i karmelizowaną cebulkę.
Wykonaj sos. Zmieszaj ocet z olejem, dodaj oregano, sól i pieprz. Energicznie wymieszaj sos, by stał się emulsyjny i wylej dressing do sałatki. Wymieszaj i od razu podawaj. Możesz odstawić sałatkę na 20 minut, aby smaki się połączyły. Pamiętaj jednak, by przemieszać danie przed podaniem.