Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna ziemniaczana sałatka wiedeńska składa się głównie z ziemniaków w oryginalnym sosie musztardowym na bazie bulionu. Okazuje się, że warto rozbudować ten przepis w polskim stylu – dodać nieco świeżych warzyw, ale też mięsną wkładkę i pełne cennych dla zdrowia składników jajka. Efekt jest pożywny i smakowity!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1557
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1557
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Obierz, przestudź i pokrój na półplasterki.
Pokrój boczek na niewielkie kawałki, np. w słupki. Połącz w misce z jajkami.
Umyj starannie ogórki i nie obierając ich ze skórki, pokrój cieniutko (najlepiej na mandolinie) na długie plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj warzywa do miski.
Ugotuj ziemniaki w mundurkach lekko osolonej wodzie. Obierz i jeszcze ciepłe pokrój na dość cienkie plasterki.
Połącz wszystkie składniki na dressing i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.
Przygotuj tyle salaterek, ile porcji sałatki planujesz podać. Na dnie każdej ułóż warstwę ziemniaków, następnie warstwę warzyw z szynką i jajkami, potem kolejną warstwę ziemniaków. Porozkładaj w ten sposób sałatkę – do wyczerpania składników.
Każdą z porcji sałatki równomiernie oblej sosem. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij chwilę przed podaniem, by sałatka się trochę ogrzała.