Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna ziemniaczana sałatka wiedeńska składa się głównie z ziemniaków w oryginalnym sosie musztardowym na bazie bulionu. Okazuje się, że warto rozbudować ten przepis w polskim stylu – dodać nieco świeżych warzyw, ale też mięsną wkładkę i pełne cennych dla zdrowia składników jajka. Efekt jest pożywny i smakowity!
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1449
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4837
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 288
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 397
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1449
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4837
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 288
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 397
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Obierz, przestudź i pokrój na półplasterki.
Pokrój boczek na niewielkie kawałki, np. w słupki. Połącz w misce z jajkami.
Umyj starannie ogórki i nie obierając ich ze skórki, pokrój cieniutko (najlepiej na mandolinie) na długie plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj warzywa do miski.
Ugotuj ziemniaki w mundurkach lekko osolonej wodzie. Obierz i jeszcze ciepłe pokrój na dość cienkie plasterki.
Połącz wszystkie składniki na dressing i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.
Przygotuj tyle salaterek, ile porcji sałatki planujesz podać. Na dnie każdej ułóż warstwę ziemniaków, następnie warstwę warzyw z szynką i jajkami, potem kolejną warstwę ziemniaków. Porozkładaj w ten sposób sałatkę – do wyczerpania składników.
Każdą z porcji sałatki równomiernie oblej sosem. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij chwilę przed podaniem, by sałatka się trochę ogrzała.