Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warstwowa sałatka wielkanocna z pieczarkami to ciekawa i nowoczesna propozycja dania na świąteczny stół. Jest bardzo efektowna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu. To dość klasyczne połączenie szynki, pieczarek i oliwek, wzbogacone o wielkanocne, wszechobecne jajka. Każda warstwa jest bardzo wyrazista w smaku, przez co sałatka nabiera wyjątkowego wyrazu.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4151
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11365
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6515
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5486
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13539
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5316
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4151
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11365
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6515
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5486
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13539
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5316
Składniki
Pieczarki pokrój na plasterki, a cebulę w kostkę. Rozgrzej na patelni trochę oleju i podsmaż pieczarki do momentu odparowania całego płynu. Dodaj cebulę i smaż razem jeszcze przez 3 minuty. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw do wystudzenia. Odłóż na bok kilka plasterków pieczarek.
Jajka ugotuj na twardo. Oddziel białka od żółtek. Białka pokrój w kostkę, a żółtka zetrzyj na tarce. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki.
Na talerzu umieść obręcz i umieszczaj w niej kolejno: szynkę, białka jajek, kukurydzę, pieczarki, żółtka. Każdą warstwę, z wyłączeniem ostatniej, smaruj łyżką majonezu i oprósz szczyptą soli i pieprzu.
Wierzch sałatki wielkanocnej z pieczarkami udekoruj okręgiem z plasterków oliwek. W centralnej części połóż kilka plasterków pieczarek.
Sałatkę włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij obręcz i dodatkowo udekoruj danie gałązkami rozmarynu.