Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warstwowa sałatka wielkanocna z pieczarkami to ciekawa i nowoczesna propozycja dania na świąteczny stół. Jest bardzo efektowna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu. To dość klasyczne połączenie szynki, pieczarek i oliwek, wzbogacone o wielkanocne, wszechobecne jajka. Każda warstwa jest bardzo wyrazista w smaku, przez co sałatka nabiera wyjątkowego wyrazu.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4297
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 88
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 398
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4297
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 88
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 398
Składniki
Pieczarki pokrój na plasterki, a cebulę w kostkę. Rozgrzej na patelni trochę oleju i podsmaż pieczarki do momentu odparowania całego płynu. Dodaj cebulę i smaż razem jeszcze przez 3 minuty. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw do wystudzenia. Odłóż na bok kilka plasterków pieczarek.
Jajka ugotuj na twardo. Oddziel białka od żółtek. Białka pokrój w kostkę, a żółtka zetrzyj na tarce. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki.
Na talerzu umieść obręcz i umieszczaj w niej kolejno: szynkę, białka jajek, kukurydzę, pieczarki, żółtka. Każdą warstwę, z wyłączeniem ostatniej, smaruj łyżką majonezu i oprósz szczyptą soli i pieprzu.
Wierzch sałatki wielkanocnej z pieczarkami udekoruj okręgiem z plasterków oliwek. W centralnej części połóż kilka plasterków pieczarek.
Sałatkę włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij obręcz i dodatkowo udekoruj danie gałązkami rozmarynu.