Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć aura za oknami na to nie wskazuje, już wiosna! Niedługo pojawią się na targowiskach nowalijki i będziemy mogli cieszyć się ich utęsknionym przez zimę smakiem i aromatem. Czas zatem „odkurzyć” przepisy na lekkie, pełne witamin kompozycje z pomidorów, gruntowych ogórków, młodego pora, szparagów…Przepyszna jest na przykład sałatka wiosenna z rzodkiewką, ogórkiem i ciecierzycą.
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2382
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2382
Składniki
Opłucz nasiona ciecierzycy. Zalej je dwiema szklankami wody z dodatkiem ¼ łyżeczki sody oczyszczonej. Pozostaw do namoczenia na całą noc. Odcedź ziarna, zalej świeżą wodą (około ½ litra) i ugotuj do miękkości (przez około 1-1,5 godziny). Pod koniec gotowania lekko posól wodę. Miękką ciecierzycę i odstaw do wystudzenia.
Oddziel rzodkiewki od naci, umyj i pokrój na ćwiartki. Ogórka pokrój w półplasterki. Wyjmij pestki z granatu. Sałatę i szpinak podrzyj na mniejsze kawałki. Sezam upraż na suchej patelni,
Włóż do miski ciecierzycę, rzodkiewki, ogórka i ziarna granatu. Połącz oliwę z miodem z sokiem z cytryny. Wlej sos do miski. Oprósz sałatkę solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj do miski szpinak i sałatę. Delikatnie przemieszaj z resztą składników. Oprósz sałatkę prażonym sezamem.