Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 2022

Dodano:

Odsłon: 1346

Sałatka z awokado z dodatkiem rukoli, papryki, pomidorków koktajlowych, ogórków małosolnych, cebuli i fety to sprawdzona przekąska idealna na każdą okazję. Jest to banalnie prosta i smaczna sałatka a dodatkowym jej atutem jest błyskawiczne przygotowanie.

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 5-6 ogórków małosolnych
  • 180 g pokrojonego sera typu feta
  • 3- 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z awokado

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę. Czerwoną cebulę dość drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż na pół. Ogórki małosolne oraz obrane awokado kroimy w kostkę.
    Pokrojone awokado skarapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

  3. Do dużej miski wrzucamy rukolę, dodajemy pokrojoną paprykę, cebulę, pomidorki, ogórki, awokado oraz ser feta. Na końcu do sałatki wlewamy sos czosnkowy i wszystko dokładnie razem łaczymy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na 15 minut aby wszystkie smaki się przegryzły.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń