Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z białej rzodkwi i jabłka

Sałatka z białej rzodkwi i jabłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1448

Dodano:

Odsłon: 1560

W mojej kuchni w dalszym ciągu trwają sałatkowe eksperymenty. Tak z wielkiego chaosu wyłoniła się kolejna szybka, lekka propozycja na bazie rzodkwi białej, mniej znanej krewnej rzodkiewki. Szkoda, bo przy swojej bardzo niskiej kaloryczności jest niezwykle bogata w cały szereg wartości odżywczych.

Składniki

  • Sałatka:
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 jabłko
  • 2 garści mieszanki sałat
  • kilka orzechów laskowych
  • kawałeczek parmezanu
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Sałatę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.

    2) Obrać rzodkiew, cieniutko pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie.

    3) Następnie umyć jabłko, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na rzodkwi.

    4) Wszystko posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami i płatkami parmezanu.

    5) Przygotować sos: wszystkie składniki (oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól oraz pieprz) dokładnie wymieszać, można użyc w tym celu słoiczka.

    6) Gotową sałatkę podajemy skropioną przygotowanym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń