Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-05-2023
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z białym serem dojrzewającym, awokado i kiełkami słonecznika. Smak całości podkreśla aromatyczna włoska oliwa z dodatkiem kawałków pikantnej papryczki pepperoni. Sałatka jest bardzo prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako danie główne, przekąska lub posiłek do pracy.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4232
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6514
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4232
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6514
Składniki
Dojrzałe awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w półplasterki. Pomidorki daktylowe kroimy na pół, a cebulę i oliwki w plastry.
Na talerze wykładamy liście roszponki, a na nich wszystkie pokrojone składniki oraz ser biały odsączony z zalewy. Całość polewamy pikantną oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy kiełkami słonecznika. * Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować oliwę (np. wlać ją do małego słoiczka) i dodać do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.
Do przygotowania sałatki użyłam białego sera dojrzewającego w pikantnej zalewie z dodatkiem ziół, papryki pepperoni oraz czosnku. Jest to włoski ser przygotowany na bazie świeżego mleka krowiego. Konsystencja sera podobna jest do greckiej fety, jednak ten ser jest od niej o wiele delikatniejszy.