Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z brokułami i słonecznikiem to połączenie miękkich, gotowanych warzyw z chrupiącymi dodatkami. Smakuje obłędnie, niezależnie od pory roku!
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...
Odsłon: 15349
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 261
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 723
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...
Odsłon: 15349
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 261
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 723
Składniki
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie lub na parze przez ok. 6-8 minut. Powinien być al dente. Następnie przelej zimną wodą, aby zachować kolor i chrupkość.
Jajka ugotuj na twardo (ok. 9 minut od zagotowania), ostudź i obierz. Pokrój w drobną kostkę.
Groszek odcedź z zalewy.
Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka lub drobną kostkę.
Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni przez 2-3 minuty aż lekko się zrumienią i zaczną pachnieć. Odstaw do przestudzenia.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
W dużej misce wymieszaj ugotowany brokuł, jajka, groszek i cebulę. Dodaj sos jogurtowy i delikatnie wymieszaj.
Na wierzch posyp pestkami jako dekorację.