Sałatki Przepis na:
Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3908
Dodano: 17.08.2017
Odsłon: 45799
Składniki
- 1 mała sałata rzymska lub połowa dużej
- 1 mały brokuł
- 4 jajka
- połowa puszki kukurydzy
- szklanka pestek (płatki migdałów, pestki słonecznika, pestki dyni)
- Sos:
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- łyżeczka granulowanego czosnku
- Pieprz
- Sól
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Brokuła dzielimy na małe różyczki i krótko gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Pozostawiamy do wystudzenia i obcieknięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na cztery części. Pestki podprażamy na suchej patelce, tylko uważajcie żeby się nie spaliły, najlepiej każdy rodzaj usmażyć osobno.
-
Składniki sosu dobrze mieszamy, aby połączyły się w całość.
-
Sałatkę myjemy i siekamy, układamy w misce. Kukurydzę odsączamy i posypujemy nią sałatę. Następnie układamy brokuła i jajka. Całość posypujemy podprażonymi pestkami. Sałatkę polewamy obficie sosem tuż przed podaniem.
Smacznego ;)
Komentarze do przepisu (0)