Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, prosta i niezwykle smaczna sałatka z brokułem i chrupiącym boczkiem. Zaskocz nią swoich bliskich! Jest delikatna w smaku, a zarazem przyjemnie chrupiąca i kremowa. Koniecznie dodaj prażone migdały lub pestki słonecznika - dzięki nim sałatka zyska dodatkową teksturę i głębię smaku. Idealna na każdą okazję!
patelnia, miska, miseczka, garnek, nóż, deska do krojenia
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 60
Polecam na kolację.
Odsłon: 182
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 23
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 60
Polecam na kolację.
Odsłon: 182
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 23
Składniki
Ze średniej wielkości brokuł podziel na różyczki.
W garnku z solą i 2,5 g cukru dodaj różyczki brokuła i gotuj we wrzątku przez 2 minuty. Po ugotowaniu odcedź i przełóż do miski.
Pokrój boczek w kostkę. Cebulkę posiekaj w kostkę. Fetę pokrój w kostkę,
Na suchej patelni podpraż 3 łyżki ziarenek słonecznika lub płatków migdałowych. Przerzuć do miski z brokułami.
Wrzuć boczek na rozgrzaną patelnię i smaż, aż delikatnie się przyrumieni i stanie się chrupiący.
Na tej samej patelni podsmaż cebulkę, ale dosłownie chwilkę do zeszklenia. Możesz również pozostawić ją świeżą, jeśli tak wolisz, w obu wersjach smakuje bardzo dobrze. Cebulkę wrzuć do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Przygotuj sos do sałatki. W miseczce wymieszaj majonez, musztardę, jogurt grecki, łyżkę soku z cytryny oraz łyżeczkę miodu dla słodkości (opcjonalnie) i dopraw solą oraz pieprzem.
Do miski przelej sos i wymieszaj ze składnikami.