Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowna, warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem i serem feta. Doskonała na okazję i na co dzień
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Składniki
brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do chwili, aż będzie al dente. Ugotowany odcedzamy i przelewamy szybko zimną wodą, aby zachował swój ładny zielony kolor. Później odsączamy dokładnie na sitku.
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w drobną kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Starannie mieszamy, przyprawa powinna obtoczyć całe mięso. Następnie kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju i odstawiamy do wystudzenia.
Kukurydzę odsączamy na sitku.
Z pomidorów ściągamy skórkę (tj. nakrajamy delikatnie na cztery i krótko blanszujemy we wrzątku. Następnie pomidory wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i bez problemu ściągamy skórkę) i kroimy w kostkę, pozbywając się większej części miąższu.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy każde na 8 części.
Fetę kroimy w kostkę.
Sos: Do miseczki przekładamy jogurt, majonez, zioła, sól i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy aż składniki się połączą.
Na czystej i suchej patelni podprażamy płatki migdałowe do momentu aż zaczną robić się złociste.
Układamy w misce warstwy sałatki: 1)brokuł 2)kurczak 3)kukurydza 4)pomidory 5)jajka 6)feta Na koniec sałatkę polewamy sosem i posypujemy migdałami