Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowna, warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem i serem feta. Doskonała na okazję i na co dzień
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do chwili, aż będzie al dente. Ugotowany odcedzamy i przelewamy szybko zimną wodą, aby zachował swój ładny zielony kolor. Później odsączamy dokładnie na sitku.
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w drobną kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Starannie mieszamy, przyprawa powinna obtoczyć całe mięso. Następnie kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju i odstawiamy do wystudzenia.
Kukurydzę odsączamy na sitku.
Z pomidorów ściągamy skórkę (tj. nakrajamy delikatnie na cztery i krótko blanszujemy we wrzątku. Następnie pomidory wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i bez problemu ściągamy skórkę) i kroimy w kostkę, pozbywając się większej części miąższu.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy każde na 8 części.
Fetę kroimy w kostkę.
Sos: Do miseczki przekładamy jogurt, majonez, zioła, sól i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy aż składniki się połączą.
Na czystej i suchej patelni podprażamy płatki migdałowe do momentu aż zaczną robić się złociste.
Układamy w misce warstwy sałatki: 1)brokuł 2)kurczak 3)kukurydza 4)pomidory 5)jajka 6)feta Na koniec sałatkę polewamy sosem i posypujemy migdałami