Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo polecam to warzywo, ponieważ burak jest tego wart. Super smak i wygląd oraz prostota. Ta sałatka nie jest tak popularna jak sałatka warzywna ale może nie jedną osoby wbić w podziw dla Twoich umiejętności kulinarnych. Polecam
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2353
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 972
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2353
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 972
Składniki
Na początku obieramy buraki, rozciągamy folię aluminiową i kładziemy na nią buraki. Obsypujemy buraki solą i pieprzem ziołowym tak by całe były obtoczone w ziołach. Zakręcamy burak szczelnie w folii. Rozgrzewamy piekarnik góra/dół 220 st C i pieczemy buraki około 0,5 godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy godzinę. Po godzinie wyjmujemy i zostawiamy w folii do wystygnięcia.
Ostudzone buraki wyjmujemy z folii i kroimy w większą kostkę wszystkie.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni do zarumienienia, by wydobyć aromat.
Ser również kroimy w kostkę większą.
Do miski wkładamy sok z wyciśniętej cytryny, miód oraz musztardę Dijon. Mieszamy i odstawiamy by aromaty i smaki wymieszały się.
Do buraków dodajemy kostkę sera.
Następnie dodajemy kiełki słonecznika.
Na koniec dodajemy wystygnięte i uprażone pestki słonecznika. Wszystko delikatnie mieszamy.
Przed podaniem sałatkę polewamy przygotowanym sosem i lekko mieszamy. A teraz to tylko smacznego.