Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sałatka z kuchni kresowej.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1323
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25074
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1323
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25074
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 166
Składniki
*Sałatka składa się z 3 głównych składników użytych w równych ilościach. Sa to buraki, ziemniaki i kwaszona kapusta.
Buraczki gotujemy w łupinach, studzimy i obieramy. Osobno gotujemy ziemniaki w łupinach i również obieramy. Buraczki i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Bierzemy tyle kwaszonej kapusty, ile było buraków lub ziemniaków i wszystko razem mieszamy.
Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do sałatki. Polewamy olejem i doprawiamy do smaku.
Dekoracyjne grzybki robimy podobnie jak powszechnie znane muchomorki z pomidorów. Z buraczka wykrajamy fantazyjny kapelusz, a jajka są korzeniem grzyba. Stawiamy na sałatkę i dekorujemy gałązkami koperku. Sałatka powinna się przegryźć, jest wtedy smaczniejsza.