Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka idealna jako pudełkowy lunch do pracy. Świetnie smakuje na zimno, więc dobrze sprawdzi się w ciepłe dni. Soczysty burak, słodkie figi i sycący indyjski ser paneer w aromatycznym sosie - koniecznie spróbujcie tego połączenia!
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5362
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8615
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17558
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 689
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5362
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8615
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17558
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 689
Składniki
Buraka myjemy i pieczemy lub gotujemy. Ja wybrałam gotowanie na parze w szybkowarze, dzięki czemu był jędrny i pełen smaku. Gotowałam go od złapania ciśnienia przez 20 minut. Tradycyjne gotowanie zajmie dłużej - nawet do godziny. Pieczenie to około 1 godzina w temperaturze 180 stopni. Można upiec buraka przy okazji pieczenia np. ciasta. Po ostudzeniu, buraka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Figi kroimy w ósemki, a paneer w kostkę. Olej, ocet balsamiczny, dżem figowy i sambal mieszamy i łączymy z pozostałymi, pokrojonymi składnikami. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę chłodzimy w lodówce. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Łamiemy w moździerzu lub kroimy nożem. Sałatkę posypujemy pestkami przed podaniem.