Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka pełna smaków i zdrowia - pieczony burak, gruszka, ser halloumi i orzechy piniowe w pysznym sosie z octem balsamicznym. Sałatka jest idealna na pudełkowe śniadanie.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4445
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5897
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1354
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12671
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4445
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5897
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1354
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12671
Składniki
Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Sprawdzamy widelcem, czy są już miękkie. Jeśli nie, dopiekamy jeszcze 10 minut. Duże buraki mogą wymagać nieco dłuższego pieczenia. Buraki po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w większą kostkę. Gruszkę również kroimy w grubszą kostkę. Mieszamy składniki na sos. Łączymy buraki i gruszkę z sosem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem. Ser halloumi kroimy w plasterki i każdy plaster na pół po przekątnej. Smażymy na nasmarowanej tłuszczem patelni, aż ser lekko zarumieni się z obu stron. Sałatkę rozkładamy na dwóch talerzach. Posypujemy orzechami piniowymi (można je wcześniej uprażyć). Na sałatkach układamy plasterki sera.