Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z burakiem i serem feta

Sałatka z burakiem i serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 913

Dodano:

Odsłon: 2718

Buraki to ciągle niedoceniane warzywa w naszej kuchni. Choć są bardzo zdrowe, pomagają leczyć anemię, a ich smak świetnie łamie inne, wybieramy je dosyć rzadko. Kojarzymy je niemal wyłącznie w formie tartej - jak buraczki zasmażane do obiadów albo jako nieodłączny składnik barszczu czerwonego, który ostatecznie zjadamy wyłącznie w formie wywaru. Z buraków da się jednak wyczarować wyjątkową sałatkę, która zachwyci was swoją głębią smaku. To tani i pyszny sposób na urozmaicenie swojego jadłospisu, który poruszy nawet największego smakosza.

Składniki

  • 1 upieczony burak
  • 60 g sera feta
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mięty
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraka i ser pokroić w kostkę, pestki dyni uprażyć na suchej patelni, przygotować sos – oliwę wymieszać z miodem, posiekaną miętą i pieprzem.

  2. Na talerzu ułożyć rukolę, na niej położyć pokrojonego buraka i fetę, całość polać sosem miodowo-miętowym i posypać pestkami dyni.

  3. Podawać z grzankami zaraz po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń