Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z chrupiącym kurczakiem z dodatkiem mixu-sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą to sprawdzona przekąska w sam raz na domowe imprezy. Pysznego smaku dopełnia sos musztardowo-miodowy oraz starty ser grana padano, który idealnie będzie komponował się z sałatką.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 218
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 218
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Do miski przekładamy musztardę, dodajemy miód, oliwę oraz oliwek, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie razem łączymy.
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko oraz przyprawy : sól, czarny pieprz, czosnek granulowany, curry, kurkumę oraz słodką mieloną paprykę, wszystko dokładnie razem łączymy.
Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą oraz pokruszone płatki kukurydziane, wszystko razem mieszamy. Kawałki mięsa obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy z obu stron, na złoty kolor. Usmażone kawałki kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki.Na płaskich talerzach układamy sałatę. Na sałacie umieszczamy pokrojone pomidorki, cebulę oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy startym parmezanem lub serem grana padano. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki.