Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka z cukinią na ciepło gwarantuje prawdziwą eksplozję smaku, choć na pierwszy rzut oka jej składniki kompletnie do siebie nie pasują. Świeżość i soczystość pomarańczy, słone oliwki, pożywne paski salami i chrupiąca cukinia, skąpane w emulsyjnym sosie to coś, co koniecznie musisz spróbować. Sałatka świetnie smakuje z kromką razowego chleba lub pszenną bagietką.
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1621
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 161
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21623
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1621
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 161
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21623
Składniki
Umyj cukinie i pokrój w plasterki. Obsyp ją solą i pieprzem z dwóch stron i grilluj na patelni, aby się zrumieniła. Możesz także podpiec ją w piekarniku nastawionym na 200°C i potrzymać około 12 minut. Nie musisz obierać cukiniii, a sałatka będzie bardziej chrupiąca.
Obierz pomarańczę ze skórki, usuń białe błonki i oddziel owocowe filety za pomocą ostrego noża. Z resztek pomarańczy wyciśnij sok. Pokrój salami w plasterki, a następnie w cienkie paski. Odsącz oliwki z zalewy i pokrój je w pierścienie. Drobno posiekaj natkę pietruszki. W dużej misce umieść wszystkie składniki sałatki.
Wykonaj dressing. Zmieszaj olej, ocet, sok pomarańczowy, sól i pieprz i energicznie wymieszaj widelcem, by nabrał aksamitnej konsystencji. Zalej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby smaki „się przegryzły”. Podawaj jako przekąskę lub przystawkę.