Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z fasolką i mozzarellą to idealnie letnie danie – orzeźwiające, lekkie, pełne witamin i smaku! Idealnie ugotowana fasolka polana delikatnie cytrynowym sosem to propozycja na lunch czy kolację. Będzie też wspaniałym dodatkiem do grillowanych mięs. Prażone migdały nadają daniu chrupkości, a mozzarella nuty wyrazistej słoności.
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5638
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29645
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5638
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29645
Składniki
Fasolkę umyj i pokrój na kawałki o długości 3-5 cm.
Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp płatki migdałowe i praż je przez ok. 3-4 minuty, często mieszając. Migdały powinny być ładnie przyrumienione i pachnące. Zdejmij migdały z patelni i przełóż do osobnej miseczki.
Tę samą patelnię połóż z powrotem na palniku i natychmiast połóż na niej fasolkę. Dodaj wodę i sól. Przykryj naczynie i gotuj do miękkości przez 7-10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień do dużego i gotuj fasolkę przez kolejne 2-5 minut, aż płyn wyparuje. Zdejmij patelnię z ognia.
W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu: oliwę, sok z cytryny, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy.
Dressingiem zalej fasolkę, która dalej jest na patelni. Dodaj migdały i drobno porwaną mozzarellę. Wszystko wymieszaj.
Sałatkę z fasolką i mozzarellą przenieś na talerz lub salaterkę.
Podawaj ją od razu po przyrządzeniu, posypaną siekaną natką pietruszki.