Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z fasolką i mozzarellą to idealnie letnie danie – orzeźwiające, lekkie, pełne witamin i smaku! Idealnie ugotowana fasolka polana delikatnie cytrynowym sosem to propozycja na lunch czy kolację. Będzie też wspaniałym dodatkiem do grillowanych mięs. Prażone migdały nadają daniu chrupkości, a mozzarella nuty wyrazistej słoności.
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 56
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 58
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 336
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2556
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 56
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 58
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 336
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2556
Składniki
Fasolkę umyj i pokrój na kawałki o długości 3-5 cm.
Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp płatki migdałowe i praż je przez ok. 3-4 minuty, często mieszając. Migdały powinny być ładnie przyrumienione i pachnące. Zdejmij migdały z patelni i przełóż do osobnej miseczki.
Tę samą patelnię połóż z powrotem na palniku i natychmiast połóż na niej fasolkę. Dodaj wodę i sól. Przykryj naczynie i gotuj do miękkości przez 7-10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień do dużego i gotuj fasolkę przez kolejne 2-5 minut, aż płyn wyparuje. Zdejmij patelnię z ognia.
W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu: oliwę, sok z cytryny, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy.
Dressingiem zalej fasolkę, która dalej jest na patelni. Dodaj migdały i drobno porwaną mozzarellę. Wszystko wymieszaj.
Sałatkę z fasolką i mozzarellą przenieś na talerz lub salaterkę.
Podawaj ją od razu po przyrządzeniu, posypaną siekaną natką pietruszki.