Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z fasolką mung to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe, lekkie i pełne smaku posiłki. Jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika oraz wielu witamin i minerałów, takich jak żelazo, magnez czy kwas foliowy, co sprawia, że wspiera układ odpornościowy, poprawia trawienie i korzystnie wpływa na poziom energii. Dodatek świeżych warzyw, takich jak papryka, ogórek czy szczypiorek, zapewnia potężną dawkę witaminy C oraz antyoksydantów, a orzechy włoskie dostarczają zdrowych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i serca. Sałatka doskonale sprawdzi się jako lekki lunch do pracy, sycąca kolacja po aktywnym dniu lub zdrowa przekąska na pikniku czy spotkaniu z przyjaciółmi. Jej świeżość oraz wyrazisty smak z nutą mięty i cytryny sprawią, że każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12336
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13171
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5409
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12336
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13171
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5409
Składniki
Zagotuj wodę w średnim garnku. Dodaj fasolę mung i gotuj ją na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie prawie miękka, przez 20–30 minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Szczypiorek, szalotkę, ząbki czosnku, ogórek i paprykę bardzo drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce sałatkowej.
Natkę pietruszki i liście mięty drobno poszatkuj i dodaj zioła do reszty składników.
W osobnej miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z granatu. Dopraw mieszaninę solą, pieprzem i czerwoną papryką słodką. Przygotowanym dressingiem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj.
Posyp sałatkę z fasolką mung orzechami włoskimi. Podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.