Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W upalne lato często tracimy ochotę na gorące obiady. Jednocześnie wakacyjne aktywności wymagają sporo energii, więc potrzebujemy pożywnej alternatywy dla kotleta z ziemniakami. Z pomocą przychodzą nam sałatki. Oczywiście nie te dietetyczne, z kilku listków sałaty i pomidora, lecz z warzyw strączkowych czy batatów, z dodatkiem kaszy, sera albo ryby. Przykładem takiego lekkiego, ale sycącego dania, może być sałatka z fasolki szparagowej. Niezwykle smacznym dla niej towarzystwem jest miękki kozi ser i czosnek. Opcjonalnie sałatkę można wzbogacić także np. o ogórka albo ziemniaki. Sałatka z fasolki nadaje się na samodzielny posiłek (można ją zabrać na piknik albo na plażę!), a jednocześnie świetnie sprawdzi się w roli przystawki do grilla.
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5489
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29636
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5489
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29636
Składniki
Przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj czosnek i połącz z jogurtem i majonezem. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstaw na co najmniej godzinę.
Odetnij z fasolki końcówki i ugotuj ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania fasolki może być różny w zależności od wielkości strąków. Zielona gotuje się zwykle krócej niż żółta. Ugotowaną fasolkę przelej zimną wodą, osusz i pokrój na 2-3 cm kawałki.
Pokrusz ser kozi i połącz w misce z fasolką. Zalej sałatkę sosem i wymieszaj. Oprósz posiekaną natką pietruszki.