Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z figami, mini-mozzarellą i rukolą

Sałatka z figami, mini-mozzarellą i rukolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 511

Dodano:

Odsłon: 813

Doskonała, delikatna sałatka ze świeżymi figami i słodkim dressingiem.

Składniki

  • Składniki na sałatkę:
  • 6 świeżych fig
  • 100g rukoli
  • 250 g mini-mozzarelli (waga z opakowania, przed odciekiem)
  • Składniki na sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej lub miodowej
  • 2 łyżeczki miodu naturalnego
  • mini szczypta soli
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Świeże figi są po prostu cudowne - leciutko słodkie z delikatną gładką skórką, a po rozkrojeniu okazuje się, że są też przepiękne. Kiedy więc okazało się, że ten rarytas jest w lidlu, figi zostały zakupione w ilości hurtowej w zasadzie zabezpieczającej potrzeby naszej połączonej rodziny co najmniej na tydzień. I zapewniam Was że nie zmarnuje się ani jedna:)

    Kiedy mamy już zgromadzone składniki, sprawa jest bardzo prosta. Rukolę myjemy, suszymy i wykładamy na spory talerz. Mini-kulki mozzarelli wyławiamy z zalewy i kładziemy (w artystycznym nieładzie) na rukoli. Tu miałyśmy mały przystanek na debatę, czy należy je kroić czy położyć w całości. Zdjęcia niemym świadkiem, że przeszła opcja niechirurgiczna;) Umyte figi kroimy na ćwiartki i również układamy na sałacie.

  2. Całość dekorujemy sosem, który powstał po zmieszaniu wszystkich składników na gładko. Sos jest słodki, ale dzięki zawartości musztardy, także wyrazisty.

    Sałatka jest nie tylko nadzwyczaj smaczna, ale także bardzo elegancka, idealna na weekend i ostatnie wakacyjne garden party!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń