Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała, delikatna sałatka ze świeżymi figami i słodkim dressingiem.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7552
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2578
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7552
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2578
Składniki
Świeże figi są po prostu cudowne - leciutko słodkie z delikatną gładką skórką, a po rozkrojeniu okazuje się, że są też przepiękne. Kiedy więc okazało się, że ten rarytas jest w lidlu, figi zostały zakupione w ilości hurtowej w zasadzie zabezpieczającej potrzeby naszej połączonej rodziny co najmniej na tydzień. I zapewniam Was że nie zmarnuje się ani jedna:) Kiedy mamy już zgromadzone składniki, sprawa jest bardzo prosta. Rukolę myjemy, suszymy i wykładamy na spory talerz. Mini-kulki mozzarelli wyławiamy z zalewy i kładziemy (w artystycznym nieładzie) na rukoli. Tu miałyśmy mały przystanek na debatę, czy należy je kroić czy położyć w całości. Zdjęcia niemym świadkiem, że przeszła opcja niechirurgiczna;) Umyte figi kroimy na ćwiartki i również układamy na sałacie.
Całość dekorujemy sosem, który powstał po zmieszaniu wszystkich składników na gładko. Sos jest słodki, ale dzięki zawartości musztardy, także wyrazisty. Sałatka jest nie tylko nadzwyczaj smaczna, ale także bardzo elegancka, idealna na weekend i ostatnie wakacyjne garden party!