Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z grillowaną cukinią

Sałatka z grillowaną cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 4368

Dodano:

Odsłon: 356

Na grillu zazwyczaj rządzi mięsko :) A do grillowanej karkówki albo kiełbasek warto przygotować coś lekkiego: pyszna i szybka sałatka z grillowaną cukinią, pomidorami, oliwkami i fetą z niesamowitym dressingiem z oliwy, musztardą Dijon, czosnkiem, octem winnym, miodem i oregano.

Składniki

  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • około 150g sera feta pokrojonego w kostkę
  • garść ulubionych oliwek bez pestek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 młoda cukinia, pokrojona w słupki
  • liście sałaty (ewentualnie)
  • listki świeżej bazylii, natki pietruszki, mięty
  • Dressing musztardowo-miodowy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • sól morska i mielony pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z grillowaną cukinią

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w słupki cukinię skropić oliwą z oliwek i ugrillować.

  2. Przygotować dressing musztardowo-miodowy: wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiczku, zakręcić i energicznie wstrząsać, do połączenia się wszystkich składników.

  3. Grillowaną cukinię, pomidory, ser feta, pokrojone oliwki oraz porwane na kawałki liście sałaty polać przygotowanym dressingiem, lekko przemieszać, a następnie udekorować listkami świeżej bazylii, natką pietruszki i miętą.
    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń