Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako szybka i zdrowa kolacja. Ta sałatka to genialne połączenie faktur i smaków.
Sałatka z halloumi i granatem
Składniki
Sałatka:
- Sałata - 4 liście
- Pomidor - 1szt
- Pomidory suszone w oleju - 1 łyżka
- Oliwki czarne - 8szt
- Papryki peperoni marynowane (u mnie mini) - 2 łyżki
- Granat - pestki z 1/2 szt
Sos:
- Oliwa lub olej - 1 łyżka
- Sok z limonki lub cytryny - 1/2 łyżeczki
- Sól - szczypta
- Cukier - szczypta
- Tymianek suszony - 1/2 łyżeczki
- Pieprz do smaku
- Halloumi - 200g
- Olej - 1 łyżeczka
- Do dekoracji - sos balsamiczny
Składniki
Sałatka:
- Sałata - 4 liście
- Pomidor - 1szt
- Pomidory suszone w oleju - 1 łyżka
- Oliwki czarne - 8szt
- Papryki peperoni marynowane (u mnie mini) - 2 łyżki
- Granat - pestki z 1/2 szt
Sos:
- Oliwa lub olej - 1 łyżka
- Sok z limonki lub cytryny - 1/2 łyżeczki
- Sól - szczypta
- Cukier - szczypta
- Tymianek suszony - 1/2 łyżeczki
- Pieprz do smaku
- Halloumi - 200g
- Olej - 1 łyżeczka
- Do dekoracji - sos balsamiczny

Etapy przygotowania
Sałatę kroimy lub rwiemy. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory w paski. Oliwki odcedzamy i kroimy w plasterki. Sałatę mieszamy z pomidorami, suszonymi pomidorami, oliwkami i granatem. Składniki na sos - oliwę, sok z limonki, sól, cukier, tymianek i pieprz - dokładnie mieszamy i dodajemy do warzyw. Ser halloumi kroimy w plastry. Smarujemy delikatnie olejem. Grillujemy z obu stron, aż do zarumienienia. Ja używałam do tego patelni grillowej. Ser można także usmażyć z obu stron na zwykłej patelni. Na talerzu układamy warzywa, na nich gorący ser i całość polewamy sosem balsamicznym.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 140

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 602
Ostatnio komentowane przepisy
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 140

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 602



Składniki
- Sałata - 4 liście
- Pomidor - 1szt
- Pomidory suszone w oleju - 1 łyżka
- Oliwki czarne - 8szt
- Papryki peperoni marynowane (u mnie mini) - 2 łyżki
- Granat - pestki z 1/2 szt
- Oliwa lub olej - 1 łyżka
- Sok z limonki lub cytryny - 1/2 łyżeczki
- Sól - szczypta
- Cukier - szczypta
- Tymianek suszony - 1/2 łyżeczki
- Pieprz do smaku
- Halloumi - 200g
- Olej - 1 łyżeczka
- Do dekoracji - sos balsamiczny
Sałatę kroimy lub rwiemy. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory w paski. Oliwki odcedzamy i kroimy w plasterki. Sałatę mieszamy z pomidorami, suszonymi pomidorami, oliwkami i granatem. Składniki na sos - oliwę, sok z limonki, sól, cukier, tymianek i pieprz - dokładnie mieszamy i dodajemy do warzyw. Ser halloumi kroimy w plastry. Smarujemy delikatnie olejem. Grillujemy z obu stron, aż do zarumienienia. Ja używałam do tego patelni grillowej. Ser można także usmażyć z obu stron na zwykłej patelni. Na talerzu układamy warzywa, na nich gorący ser i całość polewamy sosem balsamicznym.