Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na lekką, ale smaczną i pożywną sałatkę z grillowanym serem halloumi, pomidorami oraz jajkami przepiórczymi. Sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a wszystkie składniki otula limonkowy sos vinegret. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub posiłek do pracy, który możemy zapakować do lunch boxa.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 173
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 319
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27624
Pychota. Polecam.
Odsłon: 173
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 319
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27624
Składniki
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (około 3 minuty od zagotowania) z dodatkiem soli (aby skorupka nie popękała), a następnie obieramy je i przekrajamy na pół. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
Na talerzach układamy kawałki sałaty lodowej, liście roszponki, pomidorki cherry oraz pokrojonego w plastry pomidora malinowego. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z limonki i miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę, którą serwujemy ze świeżym pieczywem.
Sałatkę przed podaniem możemy posypać ulubionymi ziarnami, kiełkami lub orzechami. * Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.