Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka to produkt, który można wykorzystać na dziesiątki, jeśli nie setki sposobów. Smakują wyśmienicie, komponują się z mnóstwem produktów, a przy różnych formach obróbki dodają daniom pożądanej tekstury. Są także wdzięcznym składnikiem sałatek. Komponują się z warzywami, rybami, mięsem, serami… słowem – nie ma jednego przepisu na sałatkę z jajkami. Jeśli jednak mają stać się głównym bohaterem tego dania, to – ponieważ same w sobie są dość łagodne w smaku – warto połączyć je z wyrazistym sosem. Właśnie jemu swój wyjątkowy charakter zawdzięcza sałata z jajkiem i śmietaną, którą możesz przyrządzić według poniższego przepisu.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 144
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1843
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14553
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19614
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 144
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1843
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14553
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19614
Składniki
Połącz majonez, śmietanę, musztardę i chrzan. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i sproszkowaną paprykę. Wymieszaj dokładnie i odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
W rondelku zalej jajka letnią wodą (w takiej ilości, by było jej około 1 cm ponad wysokość jajek). Doprowadź wodę do wrzenia i od tego momentu gotuj 7-8 minut. Ugotowane jajka zalej zimną wodą. Obierz, nim całkiem wystygną. Pokrój w kostkę i przełóż do miski. Posyp solą i pieprzem. Pokrój drobno ogórki konserwowe i cebulę. Przełóż do miski z jajkami. Zalej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce.