Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas, gdy chętniej wybieramy lżejsze potrawy. Jedną z takich propozycji jest nasza sałatka z jarmużu. Aromatyczny sos i chrupiące liście tego warzywa to połączenie, którego nie sposób zapomnieć. Sałatka idealna nie tylko jako lunch do pracy, ale też na imprezę czy kolację we dwoje.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 107
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 107
Składniki
Jarmuż umyj, pozbaw łodyg i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Odetnij i usuń skórkę z kromek chleba. Porwij chleb na grube kawałki i połóż je na blaszce do pieczenia. Skrop chleb 2 łyżkami oliwy z oliwek i dopraw solą. Piecz chleb w piekarniku przez 10-12 minut. W połowie czasu obróć je, by ciasto grzanek było złociste i chrupiące.
W międzyczasie przygotuj jajko w koszulce. Wbij je do małej miseczki. W niedużym rondelku zagotuj litr wody. Do gotującej się wody wlej dwie łyżki octu spirytusowego. Ustaw minimalną moc palnika, by woda delikatnie wrzała. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Od razu, gdy przestaniesz mieszać wodę, na środek wiru wlej jajko. Nie mieszaj już wody, tylko obserwuj jajko. Czekaj aż białko się zetnie. Ciepłe jajko z płynnym żółtkiem przełóż do blendera i dodaj pozostałe składniki na dressing poza olejem.
Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie stopniowo dodawaj olej, aż masa będzie gładka i całkowicie wymieszana. Spróbuj sosu i ewentualnie dodaj szczyptę soli lub sok z cytryny, jeśli uznasz, że jest taka potrzeba.
Włóż jarmuż z kilkoma obfitymi łyżkami sosu do dużej miski i odstaw na 15 minut przed podaniem. Na wierzch połóż grzanki i posyp całość obficie startym parmezanem.