Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarmuż to warzywo, które szczególnie dobrze smakuje zimą. Surowe liście jarmużu doskonale nadają się do sałatek. Oprócz młodych liści jarmużu, szpinaku i mangoldu użyłam smażonych kasztanów i karmelizowanej pigwy. Jeśli nie mmy świeżej pigwy, można zastąpić ją jabłkiem lub gruszką. Do tego cytrusowy winegret ze świeżym imbirem.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11065
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3462
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1170
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4178
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 357
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11065
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3462
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1170
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4178
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 357
Składniki
Pigwe obrac, pokroic w cwiartki i wydrazyc, a nastepnie pokroic w podluzne kawalki. Kasztany pokroic na cienkie plasterki. Na malej patelni rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc na nej czastki pigwy. Dodac soku jablkowego i dusic na malym ogniu przez ok. 5-10 minut, w zaleznosci od grubosci. Na koniec doprawic jablkowym octem balsamicznym, odrobina miodu i sola. Kasztany usmazyc na patelni z odrobina oliwy z oliwek. Na koniec uprazyc pestki dyni z odrobina oleju i posypac szczypta soli.
Wycisnac sok z 1/2 cytryny i pomaranczy, wlac do miseczki, dodac polowe oliwy, starta skórke cytrynowa i pomaranczowa, starty imbir i polowe miodu. Wymieszac z 1/3 soku jablkowego i doprawic sola i pieprzem.
Dokładnie oczyscic liscie jarmuzu i pozostalych salat, wymieszac, ulozyc na talerzach, dodać czastki pigwy i kasztany. Calosc skropic winegretem i posypac pestkami dyni.
Jesli nie posiadamy swiezej pigwy, mozemy zamiast niej uzyc jablka lub gruszki, które przygotujemy w podobny sposób.