Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarmuż to warzywo, które szczególnie dobrze smakuje zimą. Surowe liście jarmużu doskonale nadają się do sałatek. Oprócz młodych liści jarmużu, szpinaku i mangoldu użyłam smażonych kasztanów i karmelizowanej pigwy. Jeśli nie mmy świeżej pigwy, można zastąpić ją jabłkiem lub gruszką. Do tego cytrusowy winegret ze świeżym imbirem.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 259
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2852
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1838
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3551
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28918
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 259
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2852
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1838
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3551
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28918
Składniki
Pigwe obrac, pokroic w cwiartki i wydrazyc, a nastepnie pokroic w podluzne kawalki. Kasztany pokroic na cienkie plasterki. Na malej patelni rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc na nej czastki pigwy. Dodac soku jablkowego i dusic na malym ogniu przez ok. 5-10 minut, w zaleznosci od grubosci. Na koniec doprawic jablkowym octem balsamicznym, odrobina miodu i sola. Kasztany usmazyc na patelni z odrobina oliwy z oliwek. Na koniec uprazyc pestki dyni z odrobina oleju i posypac szczypta soli.
Wycisnac sok z 1/2 cytryny i pomaranczy, wlac do miseczki, dodac polowe oliwy, starta skórke cytrynowa i pomaranczowa, starty imbir i polowe miodu. Wymieszac z 1/3 soku jablkowego i doprawic sola i pieprzem.
Dokładnie oczyscic liscie jarmuzu i pozostalych salat, wymieszac, ulozyc na talerzach, dodać czastki pigwy i kasztany. Calosc skropic winegretem i posypac pestkami dyni.
Jesli nie posiadamy swiezej pigwy, mozemy zamiast niej uzyc jablka lub gruszki, które przygotujemy w podobny sposób.