Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 7433
Dodano: 21.02.2021
Odsłon: 187
3-4 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Pigwe obrac, pokroic w cwiartki i wydrazyc, a nastepnie pokroic w podluzne kawalki. Kasztany pokroic na cienkie plasterki. Na malej patelni rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc na nej czastki pigwy. Dodac soku jablkowego i dusic na malym ogniu przez ok. 5-10 minut, w zaleznosci od grubosci. Na koniec doprawic jablkowym octem balsamicznym, odrobina miodu i sola. Kasztany usmazyc na patelni z odrobina oliwy z oliwek. Na koniec uprazyc pestki dyni z odrobina oleju i posypac szczypta soli.
Wycisnac sok z 1/2 cytryny i pomaranczy, wlac do miseczki, dodac polowe oliwy, starta skórke cytrynowa i pomaranczowa, starty imbir i polowe miodu. Wymieszac z 1/3 soku jablkowego i doprawic sola i pieprzem.
Dokładnie oczyscic liscie jarmuzu i pozostalych salat, wymieszac, ulozyc na talerzach, dodać czastki pigwy i kasztany. Calosc skropic winegretem i posypac pestkami dyni.
Jesli nie posiadamy swiezej pigwy, mozemy zamiast niej uzyc jablka lub gruszki, które przygotujemy w podobny sposób.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Maudie 23 lutegoZgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawe połączenie,brzmi pysznie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 22 lutegoZgłoś do usunięcia
Zdecydowanie moje smaki!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 22 lutegoZgłoś do usunięcia
Jak zwykle. Rewelacja.1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 22 lutegoZgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 21 lutegoZgłoś do usunięcia
Ale wykwintna salatka! niejedna restauracja mogla by sie na niej wzorowac! Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 21 lutegoZgłoś do usunięcia
Super ,coś dla mnie,pyszotki:)1 Kto głosował? | Odpowiedz