Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na chłodzoną sałatkę z kalafiora gotowanego z brokułem jest szybki i niezwykle łatwy. Dodatek cytrynowego winegretu nadaje całości lekkiej kwaskowatości i orzeźwienia. Oczywiście nie może też zabraknąć pikantnego akcentu papryczki i świeżości ziół. Danie komponuje się pięknie, efektownie i elegancko jednocześnie. Będzie świetną propozycją na szybki, wiosenny lunch czy kolację. Z powodzeniem też możesz je podać jako dodatek do smażonych czy grillowanych mięs jako sposób na ich „odchudzenie” i odświeżenie.
Składniki
Brokuł i kalafior podziel na różyczki wielkości jednego kęsa. Ugotuj warzywa na parze przez ok. 4-5 minut, by były al dente. Powinny być w dalszym ciągu lekko chrupiące.
Odstaw je do przestudzenia i przełóż do miski sałatkowej.
Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Dodaj je do pozostałych warzyw i przemieszaj.
Szalotkę drobno posiekaj.
Wymieszaj w małej miseczce sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szalotkę, sól i pieprz. Dodaj płatki papryki.
Przygotowanym dressingiem zalej sałatkę z kalafiora gotowanego.
Całość wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni.