Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior to nie tylko warzywo, z którego możesz przygotowywać dodatek do obiadu lub obsmażyć w panierce z bułki tartej. Po ugotowaniu świetnie nadaje się także jako składnik sałatki. Z czym połączyć kalafior? Zobacz nasz przepis - ta prosta i szybka sałatka z kalafiorem z pewnością będzie często gościć na twoim stole.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5735
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 4883
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 228
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5735
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 4883
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 228
Składniki
Zacznij od przygotowania kalafiora. Umyj go, osusz, a następnie podziel na mniejsze różyczki. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć warzywo i dodaj odrobinę soli. Gotuj około 10 minut. Kalafior powinien być ugotowany al dente, czyli być sprężysty, aby nie zmienił swojej konsystencji.
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Groszek konserwowy odsącz z zalewy. Cebulę i paprykę umyj, obierz, a następnie posiekaj w kostkę. Przełóż wszystkie warzywa do dużej miski: ugotowany kalafior, jajka, groszek, cebulę i paprykę.
W małej misce wymieszaj składniki na sos: majonez, jogurt naturalny, posiekany świeży koperek lub natkę pietruszki. Posól go i popieprz.
Wymieszaj warzywa razem z sosem, a następnie przełóż do lodówki. Smaki powinny się przegryźć przez minimum 30 minut.