Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety

Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 1741

Dodano:

Odsłon: 9020

Przepis na sałatkę z truskawkami.

Składniki

  • sok z jednej cytryny
  • 7 łyżek oliwy
  • łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • 2 nieduże kalarepki
  • pęczek rzodkiewek
  • łyżka nasion chia
  • 4 ogórki gruntowe
  • ok 10- 12 sztuk dużych truskawek
  • 200 g sera fety
  • koperek do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z soku z cytryny, oliwy, miodu, soli i pieprzu ucieramy winegret. Obieramy kalarepki, kroimy je w 1,5 cm kostkę i mieszamy z sosem, dodając nasiona chia. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Jeżeli użyjemy grubego ogórka to wydrążyć nasiona. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Truskawki opłukać i pokroić na ósemki, fetę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa razem mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy serem feta, truskawkami i koprem.

    Kalarepa jest dość twardy warzywem, stąd - zanim użyjemy jej do surówki czy sałatki - dobrze jej robi posolenie lub zamarynowanie.

    Surowe, cienkie plasterki kalarepki smakują fantastycznie posmarowane śmietanowym serkiem, z plastrem świeżej truskawki. Jeśli unikamy chwilowo pieczywa w diecie, niskokaloryczne plastry kalarepki z pastami skutecznie oszuka głód.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń