Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kalarepy to tak trochę połączenie europejskiego smaku z azjatyckim. Ponieważ jest dobrą alternatywą dla tajskiej sałatki Som Tam ( którą też można znaleźć u mnie na blogu). Nie wiele się napracujemy przy jej wykonaniu a jej smak na prawdę robi swoje Dodatkowym atutem tej sałatki jest bohaterka główna – Pani Kalarepa. Trzeba zacząć od tego, że jest bardzo niskokaloryczna, 100 gram zawiera zaledwie 27 kcal. Ale przede wszystkim jest zdrowa. Jedna porcja kalarepy ( czyli 100 g) pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Zawiera też aktywne biologiczne związki dzięki którym posiada działanie przeciwnowotworowe.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 102
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 274
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2828
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 695
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 102
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 274
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2828
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 695
Składniki
Przygotowanie naszej sałatki zaczynamy od podgotowania fasolki szparagowej, więc wstawiamy wodę i lekko ją solimy. W między czasie obieramy kalarepę i kroimy w plastry a następnie kroimy w słupki. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. W tym czasie woda powinna Nam się zagotować więc wrzucamy do niej fasolkę i gotujemy około 4 – 5 minut. Po tym czasie fasolkę odcedzamy, przestudzamy i kroimy każdą na pół.
Teraz przygotujemy sobie sos do naszej sałatki. W tym celu będzie Nam potrzebny moździerz ( jeżeli go nie mamy wystarczy mała miseczka i łyżka ). Obieramy czosnek i siekamy go, przekładamy do moździerza. Papryczkę chilli również siekamy i przekładamy do moździerza. Dodajemy do tego wyciśnięty sok z limonki, sos rybny oraz cukier palmowy. Wszystko razem dokładnie ucieramy.
Ostatnimi dwoma czynnościami przed złożeniem sałatki w całość są: grillowanie krewetek i prażenie słonecznika. Aby sprawniej Nam to poszło będziemy robić to w tym samym momencie, więc potrzebujemy dwóch patelni: zwykłej i grillowej ( jeżeli nie masz grillowej to potrzebujesz dwóch zwykłych). Obie patelnie rozgrzewamy, z tym, że na grillową patelnie dodajmy 1 łyżkę oliwy. Następnie na zwykłą patelnie wsypujemy słonecznik a na grillową krewetki. Krewetki grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, w tym samym czasie słonecznik powinien się uprażyć.
Gdy wszystko mamy gotowe składamy naszą sałatkę Na duży talerz lub miskę wysypujemy kalarepę dodajemy pomidorki i fasolkę. Następnie układamy grillowane krewetki i polewamy wszystko przygotowanym sosem. Na sam koniec posypujemy wszystko prażonym słonecznikiem i nasza sałatka z kalarepy gotowa. Smacznego!!