Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kalarepy to tak trochę połączenie europejskiego smaku z azjatyckim. Ponieważ jest dobrą alternatywą dla tajskiej sałatki Som Tam ( którą też można znaleźć u mnie na blogu). Nie wiele się napracujemy przy jej wykonaniu a jej smak na prawdę robi swoje Dodatkowym atutem tej sałatki jest bohaterka główna – Pani Kalarepa. Trzeba zacząć od tego, że jest bardzo niskokaloryczna, 100 gram zawiera zaledwie 27 kcal. Ale przede wszystkim jest zdrowa. Jedna porcja kalarepy ( czyli 100 g) pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Zawiera też aktywne biologiczne związki dzięki którym posiada działanie przeciwnowotworowe.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 495
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 260
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9676
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4474
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 495
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 260
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9676
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4474
Składniki
Przygotowanie naszej sałatki zaczynamy od podgotowania fasolki szparagowej, więc wstawiamy wodę i lekko ją solimy. W między czasie obieramy kalarepę i kroimy w plastry a następnie kroimy w słupki. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. W tym czasie woda powinna Nam się zagotować więc wrzucamy do niej fasolkę i gotujemy około 4 – 5 minut. Po tym czasie fasolkę odcedzamy, przestudzamy i kroimy każdą na pół.
Teraz przygotujemy sobie sos do naszej sałatki. W tym celu będzie Nam potrzebny moździerz ( jeżeli go nie mamy wystarczy mała miseczka i łyżka ). Obieramy czosnek i siekamy go, przekładamy do moździerza. Papryczkę chilli również siekamy i przekładamy do moździerza. Dodajemy do tego wyciśnięty sok z limonki, sos rybny oraz cukier palmowy. Wszystko razem dokładnie ucieramy.
Ostatnimi dwoma czynnościami przed złożeniem sałatki w całość są: grillowanie krewetek i prażenie słonecznika. Aby sprawniej Nam to poszło będziemy robić to w tym samym momencie, więc potrzebujemy dwóch patelni: zwykłej i grillowej ( jeżeli nie masz grillowej to potrzebujesz dwóch zwykłych). Obie patelnie rozgrzewamy, z tym, że na grillową patelnie dodajmy 1 łyżkę oliwy. Następnie na zwykłą patelnie wsypujemy słonecznik a na grillową krewetki. Krewetki grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, w tym samym czasie słonecznik powinien się uprażyć.
Gdy wszystko mamy gotowe składamy naszą sałatkę Na duży talerz lub miskę wysypujemy kalarepę dodajemy pomidorki i fasolkę. Następnie układamy grillowane krewetki i polewamy wszystko przygotowanym sosem. Na sam koniec posypujemy wszystko prażonym słonecznikiem i nasza sałatka z kalarepy gotowa. Smacznego!!