Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kalarepy z dodatkiem krewetek.

Sałatka z kalarepy z dodatkiem krewetek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 261

Dodano:

Odsłon: 50

Sałatka z kalarepy to tak trochę połączenie europejskiego smaku z azjatyckim. Ponieważ jest dobrą alternatywą dla tajskiej sałatki Som Tam ( którą też można znaleźć u mnie na blogu). Nie wiele się napracujemy przy jej wykonaniu a jej smak na prawdę robi swoje Dodatkowym atutem tej sałatki jest bohaterka główna – Pani Kalarepa. Trzeba zacząć od tego, że jest bardzo niskokaloryczna, 100 gram zawiera zaledwie 27 kcal. Ale przede wszystkim jest zdrowa. Jedna porcja kalarepy ( czyli 100 g) pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Zawiera też aktywne biologiczne związki dzięki którym posiada działanie przeciwnowotworowe.

Składniki

  • Kalarepa 500 g
  • Fasolka szparagowa 100 g
  • Pomidorki koktajlowe 150 g
  • Papryczka chilli 1 szt
  • Krewetki 150 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sok z 1/2 limonki
  • Sos Rybny 2 łyżki
  • Cukier palmowy / brązowy 1 łyżka
  • Słonecznik łuskany 3 łyżki
  • Oliwa 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z kalarepy z dodatkiem krewetek.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie naszej sałatki zaczynamy od podgotowania fasolki szparagowej, więc wstawiamy wodę i lekko ją solimy. W między czasie obieramy kalarepę i kroimy w plastry a następnie kroimy w słupki. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki.

    W tym czasie woda powinna Nam się zagotować więc wrzucamy do niej fasolkę i gotujemy około
    4 – 5 minut. Po tym czasie fasolkę odcedzamy, przestudzamy i kroimy każdą na pół.

  2. Teraz przygotujemy sobie sos do naszej sałatki. W tym celu będzie Nam potrzebny moździerz ( jeżeli go nie mamy wystarczy mała miseczka i łyżka ). Obieramy czosnek i siekamy go, przekładamy do moździerza. Papryczkę chilli również siekamy i przekładamy do moździerza. Dodajemy do tego wyciśnięty sok z limonki, sos rybny oraz cukier palmowy. Wszystko razem dokładnie ucieramy.

  3. Ostatnimi dwoma czynnościami przed złożeniem sałatki w całość są: grillowanie krewetek i prażenie słonecznika. Aby sprawniej Nam to poszło będziemy robić to w tym samym momencie, więc potrzebujemy dwóch patelni: zwykłej i grillowej ( jeżeli nie masz grillowej to potrzebujesz dwóch zwykłych). Obie patelnie rozgrzewamy, z tym, że na grillową patelnie dodajmy 1 łyżkę oliwy. Następnie na zwykłą patelnie wsypujemy słonecznik a na grillową krewetki. Krewetki grillujemy przez około
    2-3 minuty z każdej strony, w tym samym czasie słonecznik powinien się uprażyć.

  4. Gdy wszystko mamy gotowe składamy naszą sałatkę
    Na duży talerz lub miskę wysypujemy kalarepę dodajemy pomidorki i fasolkę. Następnie układamy grillowane krewetki i polewamy wszystko przygotowanym sosem. Na sam koniec posypujemy wszystko prażonym słonecznikiem i nasza sałatka z kalarepy gotowa. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń