Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Oprócz błękitnego nieba, nic mi dzisiaj nie potrzeba.." oraz dojrzałych pomidorów, papryki i cebuli! Tak, to właśnie o tej porze roku pomidory są najpyszniejsze! Takie zerwane dopiero co z krzaczka, miękkie i słodkie! A w towarzystwie młodej cebulki i dopiero co zerwanej papryki to dopiero pychotka! Więc jeśli masz takiego, choć jednego przyjemniaczka, kaszę, u mnie perłowa ale każda inna gruboziarnista będzie ok! A coś zielonego też się przyda np. jarmuż lub moja ukochana pietruszka - już masz sierpniową sałatkę w sam raz na kolację lub szybki lunch lub jako dodatek do obiadu ;)
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 167
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1378
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 409
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 167
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1378
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 409
Składniki
Zaczynamy od kaszy! Gotujemy ją (oczywiście nie w woreczku), w 2 razy większej ilości wody niż zajmuje objętość kaszy. Moja gotowała się około 12 minut. Studzimy.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do większej miski. Posypujemy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut by ją lekko zamarynować, będzie wtedy słodka i mniej ostra. W międzyczasie gotujemy wodę. Z liści jarmużu odkrajamy stwardniałe łodyżki i sparzamy go na sitku. Odsączamy i kroimy w paski. Dodajemy do cebulki.
Pomidory i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy. Gdy kasza wystygnie dodajemy ją oraz pokrojony drobno koper, pieprz, miód oraz olej i mieszamy do połączenia składników. I tak powstała nam sycąca sałatka, pełna witaminy C, żelaza i składników mineralnych. Ze składników łatwo dostępnych, sezonowych oraz tanich.