Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kiszonych buraków to świetna propozycja na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu lub przekąskę. Buraki zawierają m.in. kwas foliowy, przeciwutleniacze, a przede wszystkim żelazo, które jest niezbędne do produkcji krwinek czerwonych. Dzięki fermentowaniu buraki pozbawione są ziemistego smaku, dlatego może być to wspaniała propozycja dla osób, które niekoniecznie tolerują ich smak w gotowanej wersji. Przenikające się smaki słodkości, kwaśnego smaku oraz delikatnie ostrego, sprawią, że sałatka idealnie komponuje się z daniami wyrazistymi lub mięsnymi. Przygotujesz ją bardzo szybko i z zaledwie kilku składników.
Miska, nóż, deska do krojenia
Składniki
Jabłko obierz ze skórki, pozbądź się ziarenek ze środka i pokrój w drobną kostkę.
Średniej wielkości czerwoną cebulę pokrój w kosteczkę.
Buraki kiszone pokrój w kostkę, ok. 1 cm-1,5 cm.
Wcześniej przygotowane składniki wymieszaj w misce.
Przygotuj dressing. Wymieszaj łyżkę oleju rzepakowego z sokiem cytrynowym oraz łyżką miodu. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Sałatka jest bardzo prosta do przyrządzenia, ale i bardzo smaczna. Jeżeli chcesz ją urozmaicić, dodaj pokrojony ogórek kiszony i ser feta. Świetnie zestawia się także z orzechami i słonecznikiem.