Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z komosą ,pieczoną dynią,jarmużem i granatem

Sałatka z komosą ,pieczoną dynią,jarmużem i granatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 5549

Dodano:

Odsłon: 291

Bardzo zdrowa sałatka z komosą ryżową,dynią,jarmużem i granatem :)

Składniki

  • Komosa ryżowa (quinoa) 1 szklanka
  • Jarmuż, 1opakowanie
  • Dynia mała
  • Granat 1 szt
  • Oliwa do skropienia dyni
  • Kolendra mielona 1 łyżeczka
  • Kumin mielony 1 łyżeczka
  • pieprz, do smaku
  • NA SOS :
  • Oliwa 2 łyżki
  • Musztarda 1 łyzka
  • Czosnek 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
  • Sok z cytryny 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Komosę ugotować w osolonej wodzie (1,5 szkl.wody na 1 szkl.komosy) i odstawić do przestudzenia.

    Dynię obrać,usunąć pestki,pokroić w małą kostkę,skropić oliwą,dodać kumin,kolendrę i pieprz.Następnie wymieszać i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp 180 st do miękkości. Po upieczeniu wystudzić.

    Jarmuż opłukać,osuszyć i drobno pokroić.

    Granat umyć i wyłuskać ziarna.

  2. W misce wymieszać składniki sosu,dodać pokrojony jarmuż i wymieszać jeszcze raz.

    Do miski z jarmużem dodajemy wystudzoną komosę,dynię i pestki granatu.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków.Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń