Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszna alternatywa popularnej sałatki z tuńczykiem. Na imprezach znika jako pierwsza, bo oprócz smaku zachęca ciekawym wyglądem.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 185
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 914
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 185
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 914
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy bardzo drobno i smażymy na tłuszczu wraz z przyprawą do gyrosa, słodką papryką, lubczykiem i pieprzem ziołowym. Gdy wszystkie kawałki będą obsmażone z każdej strony, dodajemy drobno posiekaną cebulę i razem smażymy na rumiano. Studzimy. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku, aby sos miał wyrazisty smak, a całość nabierała potem charakteru. Mozzarellę kroimy w cieniutkie plastry lub opcjonalnie ścieramy na tarce (to dobra opcja aby warstwy były potem równiejsze). Krakersy układamy w konfiguracji 3×4 sztuki na blaszce, desce, czy tacy (blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia). Krakersy smarujemy niewielką ilością sosu jogurtowo-majonezowego. Rozkładamy plastry mozzarelli, delikatnie zwilżamy sosem i układamy drugą warstwę krakersów. Ponownie smarujemy bardzo cienko sosem i wykładamy zawartość patelni, czyli smażonego (wystudzonego) kurczaka z cebulą. Polewamy niewielką ilością sosu i przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Ugotowane na twardo jajka obieramy i dzielimy: osobno białko i żółtko. Białka siekamy, mieszamy z resztą sosu jogurtowo-majonezowego i wykładamy na górę sałatki. Żółtka kruszymy w dłoniach i posypujemy wierzch sałatki. Przed podaniem oprószamy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Ja jeszcze dodaję kiełki jarmużu (czasem lucerny lub rzodkiewki), bo bardzo u nas lubimy + całość wygląda jeszcze ciekawiej. Górę sałatki czasem dekoruję też słodką papryką (kto lub może także oprószyć odrobiną ostrej).