Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszna alternatywa popularnej sałatki z tuńczykiem. Na imprezach znika jako pierwsza, bo oprócz smaku zachęca ciekawym wyglądem.
patelnia, rondelek, nóż
Pierś z kurczaka kroimy bardzo drobno i smażymy na tłuszczu wraz z przyprawą do gyrosa, słodką papryką, lubczykiem i pieprzem ziołowym. Gdy wszystkie kawałki będą obsmażone z każdej strony, dodajemy drobno posiekaną cebulę i razem smażymy na rumiano. Studzimy.
Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku, aby sos miał wyrazisty smak, a całość nabierała potem charakteru. Mozzarellę kroimy w cieniutkie plastry lub opcjonalnie ścieramy na tarce (to dobra opcja aby warstwy były potem równiejsze).
Krakersy układamy w konfiguracji 3×4 sztuki na blaszce, desce, czy tacy (blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia). Krakersy smarujemy niewielką ilością sosu jogurtowo-majonezowego. Rozkładamy plastry mozzarelli, delikatnie zwilżamy sosem i układamy drugą warstwę krakersów.
Ponownie smarujemy bardzo cienko sosem i wykładamy zawartość patelni, czyli smażonego (wystudzonego) kurczaka z cebulą. Polewamy niewielką ilością sosu i przykrywamy trzecią warstwą krakersów.
Ugotowane na twardo jajka obieramy i dzielimy: osobno białko i żółtko. Białka siekamy, mieszamy z resztą sosu jogurtowo-majonezowego i wykładamy na górę sałatki. Żółtka kruszymy w dłoniach i posypujemy wierzch sałatki. Przed podaniem oprószamy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Ja jeszcze dodaję kiełki jarmużu (czasem lucerny lub rzodkiewki), bo bardzo u nas lubimy + całość wygląda jeszcze ciekawiej. Górę sałatki czasem dekoruję też słodką papryką (kto lub może także oprószyć odrobiną ostrej).
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 399
Babcia Pelcia jest znana z przepysznych domowych drożdżówek. Jej ciasto drożd...
Odsłon: 1444
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz...
Odsłon: 4006
Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno s...
Odsłon: 780
Pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem orzechów włoskich łat...
Odsłon: 9129
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 399
Babcia Pelcia jest znana z przepysznych domowych drożdżówek. Jej ciasto drożd...
Odsłon: 1444
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz...
Odsłon: 4006
Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno s...
Odsłon: 780
Pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem orzechów włoskich łat...
Odsłon: 9129
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy bardzo drobno i smażymy na tłuszczu wraz z przyprawą do gyrosa, słodką papryką, lubczykiem i pieprzem ziołowym. Gdy wszystkie kawałki będą obsmażone z każdej strony, dodajemy drobno posiekaną cebulę i razem smażymy na rumiano. Studzimy. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku, aby sos miał wyrazisty smak, a całość nabierała potem charakteru. Mozzarellę kroimy w cieniutkie plastry lub opcjonalnie ścieramy na tarce (to dobra opcja aby warstwy były potem równiejsze). Krakersy układamy w konfiguracji 3×4 sztuki na blaszce, desce, czy tacy (blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia). Krakersy smarujemy niewielką ilością sosu jogurtowo-majonezowego. Rozkładamy plastry mozzarelli, delikatnie zwilżamy sosem i układamy drugą warstwę krakersów. Ponownie smarujemy bardzo cienko sosem i wykładamy zawartość patelni, czyli smażonego (wystudzonego) kurczaka z cebulą. Polewamy niewielką ilością sosu i przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Ugotowane na twardo jajka obieramy i dzielimy: osobno białko i żółtko. Białka siekamy, mieszamy z resztą sosu jogurtowo-majonezowego i wykładamy na górę sałatki. Żółtka kruszymy w dłoniach i posypujemy wierzch sałatki. Przed podaniem oprószamy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Ja jeszcze dodaję kiełki jarmużu (czasem lucerny lub rzodkiewki), bo bardzo u nas lubimy + całość wygląda jeszcze ciekawiej. Górę sałatki czasem dekoruję też słodką papryką (kto lub może także oprószyć odrobiną ostrej).
Przepisy Sałatki
Sałatki
Sałatka na młodych liściach z szynką szwarcwaldzką, polentą w sosie miodowo-musztardowym
Sałatki
Sałatka inspirowana libańską potrawa tabbouleh.
Sałatki
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Sałatki
Tajska sałatka z komosą ryżową
Sałatka na młodych liściach z szynką szwarcwaldzką, polentą w sosie miodowo-musztardowym
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 53
Sałatka inspirowana libańską potrawa tabbouleh.
Tradycyjna libańska sałatka Tabbouleh to zdrowa wegańska przystawka z kaszą b...
Odsłon: 58