Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak szybko przygotować sałatkę, która nie tylko składa się z warzyw, a do tego jest pełnowartościową przekąską? Dorzuć do niej soczyste kawałki mięsa, które są lekko podpiekane na złocisty kolor. Danie bogate jest w białko i na pewno będzie bardzo sycące. Doskonałe na każdą okazję, od dania do pracy, po sałatkę na imprezę. Jest bardzo uniwersalna, nie zawiera dużo tłuszczu, ani ostrych przypraw, więc swobodnie może się nią częstować każdy. Z czosnkowym sosem smakuje wyjątkowo pysznie!
Patelnia, deska do krojenia, nóż, miska lub talerz, miseczka
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1200
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1200
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Przygotuj pierś z kurczaka. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż, a następnie podziel na mniejsze kawałki. Wysmaruj kawałki kurczaka oliwą lub olejem, dosól i dopieprz do smaku. Możesz dodać również swoją ulubioną przyprawę, ale nie jest to konieczne.
Rozgrzej patelnię i poukładaj na niej kawałki kurczaka, które już są w oleju. Na średnim ogniu podsmażaj z każdej strony po ok. 5 minut. Ma ona się jedynie lekko zezłocić, aby nie była zbyt twarda. Jeżeli z jakiegoś powodu twoi goście lub ty, nie możesz jeść smażonego mięsa, to podgotuj pierś, też wyjdzie znakomita.
Przygotuj warzywa. Umyj sałatę, a następnie pokrój warzywa. Ogórek pokrój w plastry, cebulę w piórka, a pomidor pokrój w większe kawałki, np. dzieląc go na 6 części. Przygotuj również oliwki. Czosnek przepuść przez praskę. Dodaj również pomidory suszone pokrojone w drobną kosteczkę, naprawdę będzie to świetny dodatek. Mogą być również w oliwie, jeżeli nie liczysz kalorii.
Zrób sos czosnkowy. Do miseczki przelej jogurt, dodaj majonez, dodaj również sól i pieprz, a także przeciśnięty wcześniej przez praskę czosnek. Możesz dodać szczyptę oregano. Wymieszaj sos i odstaw na 15 minut do przegryzienia się smaków.
Wymieszaj składniki. Do większej miski lub na talerz, przerzuć warzywa, lekko oprósz je solą i pieprzem dla smaku oraz dodaj nieco sosu. Na koniec ułóż pierś z kurczaka i również polej na nią sos. Smacznego!