Prosta i szybka sałatka w/g przepisu Marthy Stewart. Bardzo orzeźwiająca dzięki zawartości świeżych ziół, o wartościach zdrowotnych pestek granatu nie trzeba przekonywać. Świetna na kolację, można ją śmiało zabrać do pracy w pudełku na lunch. źródło: mniammniam.pl
Sałatka z kuskusem i granatem
Składniki
- kasza kuskus , 2 szklanki
- woda wrząca, 2 szklanki
- cebula dymka- 4-6 sztuk lub zamiennie 6 szalotek lub 1 cebula cukrowa
- natka pietruszki posiekana , 1/2 szklanki
- świeże liście mięty posiekane, 1/2 szklanki
- rodzynki sułtańskie, 1/2 szklanki
- pestki granata, 1szklanka / 1 spory owoc /
- sok z cytryny , z 1/2 sztuki
- oliwa z oliwek, 4 łyżki
- świeżo zmielony pieprz czarny
- sól, 2 łyżeczki
Składniki
- kasza kuskus , 2 szklanki
- woda wrząca, 2 szklanki
- cebula dymka- 4-6 sztuk lub zamiennie 6 szalotek lub 1 cebula cukrowa
- natka pietruszki posiekana , 1/2 szklanki
- świeże liście mięty posiekane, 1/2 szklanki
- rodzynki sułtańskie, 1/2 szklanki
- pestki granata, 1szklanka / 1 spory owoc /
- sok z cytryny , z 1/2 sztuki
- oliwa z oliwek, 4 łyżki
- świeżo zmielony pieprz czarny
- sól, 2 łyżeczki

Etapy przygotowania
Kaszę kuskus wsypać do miski, wymieszać z solą i zalać wrzącą wodą. Całość przykryć talerzem i zostawić na około 15 minut.
Rodzynki zalać gorącą wodą i zostawić do napęcznienia. W tym czasie posiekać drobno szalotki, natkę pietruszki i miętę. Obrać granata i delikatnie wyjąć pestki. Odcedzić rodzynki i pozostawić na sitku, aby dobrze ociekły z wody.
Jeżeli kuskus wchłonął całą wodę, delikatnie przemieszać go widelcem. Do kuskusu dodać cebulkę, pietruszkę, miętę, rodzynki, pestki granata. Doprawić cytryną, oliwą i pieprzem. Sałatkę można posypać podprażonymi słupkami migdałów lub posiekanymi orzechami laskowymi. Zamiast rodzynek można dodać żurawinę, śliwki suszone lub suszone morele.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130



Składniki
- kasza kuskus , 2 szklanki
- woda wrząca, 2 szklanki
- cebula dymka- 4-6 sztuk lub zamiennie 6 szalotek lub 1 cebula cukrowa
- natka pietruszki posiekana , 1/2 szklanki
- świeże liście mięty posiekane, 1/2 szklanki
- rodzynki sułtańskie, 1/2 szklanki
- pestki granata, 1szklanka / 1 spory owoc /
- sok z cytryny , z 1/2 sztuki
- oliwa z oliwek, 4 łyżki
- świeżo zmielony pieprz czarny
- sól, 2 łyżeczki
Kaszę kuskus wsypać do miski, wymieszać z solą i zalać wrzącą wodą. Całość przykryć talerzem i zostawić na około 15 minut.
Rodzynki zalać gorącą wodą i zostawić do napęcznienia. W tym czasie posiekać drobno szalotki, natkę pietruszki i miętę. Obrać granata i delikatnie wyjąć pestki. Odcedzić rodzynki i pozostawić na sitku, aby dobrze ociekły z wody.
Jeżeli kuskus wchłonął całą wodę, delikatnie przemieszać go widelcem. Do kuskusu dodać cebulkę, pietruszkę, miętę, rodzynki, pestki granata. Doprawić cytryną, oliwą i pieprzem. Sałatkę można posypać podprażonymi słupkami migdałów lub posiekanymi orzechami laskowymi. Zamiast rodzynek można dodać żurawinę, śliwki suszone lub suszone morele.
Świetna, zdrowa i smakowita sałatka :)
Pozwalam sobie zachować ten przepis.
Orzeźwiające smaki <3