Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spodziewacie się wizyty gości i zastanawiacie się, jakie przekąski przygotować przed ich przyjściem? Nasza propozycja to prosta i szybka sałatka z makaronem, pomidorkami, oliwami i serem feta. Jej zrobienie zajmie Wam dokładnie tyle czasu, ile gotuje się makaron. Zobaczcie, jakie to proste!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3906
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415058
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2448
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3906
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415058
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2448
Składniki
Makaron gotujemy do miękkości we wrzącej osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sicie.
Pomidorki koktajlowe płuczemy i kroimy na pół.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ser feta kroimy w drobną kostkę.
Awokado myjemy, nacinamy wzdłuż aż do pestki i przekręcamy. Wyjmujemy ze środka pestkę. Połówki awokado od środka nacinamy nożem w cienkie paseczki lub kratkę w taki sposób, aby nie przeciąć skórki. Miąższ wyciągamy przy użyciu łyżeczki.
Rukolę płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce.
Zabieramy się za sos. W małej miseczce łączymy ze sobą oliwę z octem winnym. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i dodajemy do sosu. Wsypujemy łyżeczkę suszonego rozmarynu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Sos przelewamy do sałatki. Całość mieszamy. Gotowe!