Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spiromat mam już prawie od roku. Kupiłam go przede wszystkim z myślą o robieniu spaghetti z cukinii, jednak ta niezwykła krajalnica pozwala odkryć naprawdę wiele nowych smaków. Ponieważ mój ogródek już świeci pustkami, ostatnie zebrane buraczki postanowiłam wykorzystać do "makaronowej" sałatki. Robiłam ją tego lata wiele razy, zazwyczaj z drobnymi modyfikacjami, jednak zawsze wychodziła bardzo smacznie.
Buraki spiralizujemy na cienkie spaghetti. Jeśli używamy botwinki to kroimy ją na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy łodygi botwiny (bez liści) i buraczkowy makaron, przykrywamy na około 3 minuty. Dokładamy pokrojone na pół pomidorki i smażymy około 5 minut (bez przykrycia), od czasu do czasu mieszamy, żeby buraczki pokryły się sosem. Na koniec dodajemy posiekane liście botwinki, mieszamy i zostawiamy na kolejne 2-3 minuty, aż "makaron" będzie al dente. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie przekładamy na półmisek lub od razu na talerze, posypujemy orzechami i rozdrobnioną fetą lub startym parmezanem (jeden i drugi rodzaj bardzo dobrze się komponuje). Jeśli nie używamy botwinki, całość na koniec proponuję posypać posiekaną natką pietruszki.
Ta sałatka to prawdziwa perła. Smakuje naprawdę wyjątkowo. Prawie co roku pod...
Odsłon: 5234
Połączenie ogórków i buraków świetnie sprawdza się w sałatce śledziowej, ale...
Odsłon: 26139
Pyszna, prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka. Idealna na...
Odsłon: 5213
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 71
Łapcie przepis na proste, szybkie, puchate i wilgotne gorące ciasto mleczne,...
Odsłon: 257
Pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycą i warzywami.Idealna na letni wieczór l...
Odsłon: 81
Przepis marynatę do kurczaka czy indyka - zanurzę mięso w mieszaninie przypra...
Odsłon: 53
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 71
Łapcie przepis na proste, szybkie, puchate i wilgotne gorące ciasto mleczne,...
Odsłon: 257
Pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycą i warzywami.Idealna na letni wieczór l...
Odsłon: 81
Przepis marynatę do kurczaka czy indyka - zanurzę mięso w mieszaninie przypra...
Odsłon: 53
Składniki
Buraki spiralizujemy na cienkie spaghetti. Jeśli używamy botwinki to kroimy ją na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy łodygi botwiny (bez liści) i buraczkowy makaron, przykrywamy na około 3 minuty. Dokładamy pokrojone na pół pomidorki i smażymy około 5 minut (bez przykrycia), od czasu do czasu mieszamy, żeby buraczki pokryły się sosem. Na koniec dodajemy posiekane liście botwinki, mieszamy i zostawiamy na kolejne 2-3 minuty, aż "makaron" będzie al dente. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie przekładamy na półmisek lub od razu na talerze, posypujemy orzechami i rozdrobnioną fetą lub startym parmezanem (jeden i drugi rodzaj bardzo dobrze się komponuje). Jeśli nie używamy botwinki, całość na koniec proponuję posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Sałatka z ciecierzycą
Sałatki
Surówka z surowej cukinii
Sałatki
Sycąca sałatka na upały
Sałatki
Sałatka z kapusty pekińskiej i tuńczyka
Sałatka z ciecierzycą
Pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycą i warzywami.Idealna na letni wieczór l...
Odsłon: 81
Surówka z surowej cukinii
Jeden z najprostszych przepisów na wykorzystanie cukinii w kuchni. Może stano...
Odsłon: 267