Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z mango i krewetkami to prawdziwie letnie danie, pełne smaku i aromatu. Kremowe awokado, soczyste pomidorki i delikatny dressing limonkowy sprawią, że ten przepis stanie się twoim ulubionym. Sałatka świetnie sprawdzi się jako ożywczy dodatek, ale też jako samodzielny lunch czy kolacja.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 846
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 846
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż go na małym ogniu przez ok. 5 sekund, a następnie połóż krewetki na tłuszcz.
Smaż krewetki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą ugotowane i całkowicie nieprzezroczyste. Przenieś je na talerz razem z całym sokiem.
Mango obierz i pokrój w kostki o bokach 2,5 cm. Awokado przekrój na pół, obierz i także pokrój je w kostkę o podobnej wielkości.
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a sałatę drobno poszatkuj.
W dużej misce wymieszaj wstępnie wszystkie składniki.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Przygotowany sos wlej do sałatki. Całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę z mango i krewetkami podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. Podawanie na zimno dodatkowo ochłodzi organizm w upalny dzień.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 24 godzin.