Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z mięsem z rosołu

Sałatka z mięsem z rosołu

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3408

Dodano:

Odsłon: 962

Jest to bardzo szybka do zrobienia a zarazem kolorowa i sycą ca sałatka makaronowa ze wspomnianym mięsem i papryką konserwową.

Składniki

  • 2 ćwiartki drobiowe z rosołu (mogą być inne części mięsa, np. pierś)
  • przyprawa gyros
  • 1 cebula
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • kawałek pora
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • ok. 150g makaronu kokardki
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z mięsem z rosołu

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałam według instrukcji na opakowaniu, odcedziłam go i wystudziłam. Mięso drobiowe oddzieliłam od skór i kości. Obsypałam je odrobiną soli i przyprawą gyros i usmażyłam na oleju. Ja użyłam mięsa z wiejskiej kury, nie sklepowej, więc mięso ma taki ciemny kolor. Usmażone mięso przestudziłam i pokroiłam na małe kawałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i również przesmażyłam na oleju. Przestudziłam ją i dodałam do mięsa. Paprykę konserwową osuszyłam ręcznikiem papierowym z zalewy, a następnie pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa i cebuli. Kukurydzę odcedziłam z zalewy i dodałam do reszty składników. Pora (mały kawałek białej części) pokroiłam drobno i Dodałam do miski z sałatką. Na koniec dodałam wystudzony makaron. Ja dodatkowo kokardki pokroiłam na pół. Sałatkę przyprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Sałatkę przed podaniem schłodziłam w lodówce. Sałatki makaronowe mają to do siebie, że wchłaniają majonez, więc można go wmieszać do sałatki dopiero przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń