Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza sałatka z mini pomidorków jest trochę podobna w smaku i charakterze do popularnej sałatki caprese. Czyli do zwyczajnych pomidorów z mozzarellą. Bardzo lubimy ten zestaw smaków, ale forma krojonych w plastry pomidorów i sera czasem nam się nudzi. Postanowiłam więc wykorzystać mini-pomidorki, by urozmaicić tę pyszną sałatkę. Mini-pomidorki, czyli pomidory koktajlowe żółte i w innych kolorach oraz malutkie podłużne pomidorki. Kuleczki mni-mozzarelli oraz wielka i potężna garść listków świeżej bazylii. Oliwa, sól z Camargue i krem balsamico – wszystko, co najlepsze, by zrobić sałatkę. Tym prostym sposobem powstała pyszna sałatka z mini pomidorków.
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 229
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 45
Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...
Odsłon: 907
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 50
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 229
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 45
Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...
Odsłon: 907
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 50
Składniki
Pomidory umyj. Każdy z nich przekrój na połówki, a większe – na ćwiartki, by uzyskać kawałki mniej więcej jednakowej wielkości. Włóż do miski.
Każdą kulkę mozzarelli przekrój na pół. Jeśli masz dwa opakowania sera, krojenie nie będzie konieczne. Ja starałam się trochę “oszukać”, by wyglądało, że mozzarelli jest więcej – i optycznie z grubsza się zgadza. Ale tak naprawdę najlepiej, by pomidorków i sera były jednakowe ilości.
Bazylię opłucz i porwij palcami albo pokrój w grube paski. Wraz z serem dodaj do miski z pomidorami.
Posyp sporą szczyptą grubej soli, skrop kremem balsamico lub octem. Na koniec dodaj kilka chlustów dobrej oliwy i wymieszaj sałatkę.
Podawaj od razu, bo z czasem pomidory wypuszczają coraz więcej soku i całość przestaje wyglądać tak pięknie i apetycznie.
Sałatka z malutkich pomidorów stanowi pyszną kolację, a nawet obiad w upalny dzień, zwłaszcza podana ze świeżym pieczywem. Jest też znakomitą przystawką do większego dania i świetnie sprawdzi się jako sałatka na grilla. Koniecznie z dużą ilością soczyście zielonej bazylii. To jest zapach i smak słonecznej Italii.