Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z mini pomidorków

Sałatka z mini pomidorków

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 4648

Dodano:

Odsłon: 1169

Dzisiejsza sałatka z mini pomidorków jest trochę podobna w smaku i charakterze do popularnej sałatki caprese. Czyli do zwyczajnych pomidorów z mozzarellą. Bardzo lubimy ten zestaw smaków, ale forma krojonych w plastry pomidorów i sera czasem nam się nudzi. Postanowiłam więc wykorzystać mini-pomidorki, by urozmaicić tę pyszną sałatkę. Mini-pomidorki, czyli pomidory koktajlowe żółte i w innych kolorach oraz malutkie podłużne pomidorki. Kuleczki mni-mozzarelli oraz wielka i potężna garść listków świeżej bazylii. Oliwa, sól z Camargue i krem balsamico – wszystko, co najlepsze, by zrobić sałatkę. Tym prostym sposobem powstała pyszna sałatka z mini pomidorków.

Składniki

  • 2-3 duże garście pomidorów koktajlowych, najlepiej różnobarwnych
  • 1-2 opakowania mozzarelli w małych kulkach
  • duża garść świeżych listków bazylii
  • szczypta grubej soli
  • łyżeczka kremu balsamico, a jak nie masz – może być dowolny ocet owocowy
  • oliwa z oliwek extra vergine – tyle, ile lubisz
  • opcjonalnie – bagietka, bułeczka, ciabatta do wymuskania pysznego sosu
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z mini pomidorków

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj. Każdy z nich przekrój na połówki, a większe – na ćwiartki, by uzyskać kawałki mniej więcej jednakowej wielkości. Włóż do miski.

  2. Każdą kulkę mozzarelli przekrój na pół. Jeśli masz dwa opakowania sera, krojenie nie będzie konieczne. Ja starałam się trochę “oszukać”, by wyglądało, że mozzarelli jest więcej – i optycznie z grubsza się zgadza. Ale tak naprawdę najlepiej, by pomidorków i sera były jednakowe ilości.

  3. Bazylię opłucz i porwij palcami albo pokrój w grube paski. Wraz z serem dodaj do miski z pomidorami.

  4. Posyp sporą szczyptą grubej soli, skrop kremem balsamico lub octem. Na koniec dodaj kilka chlustów dobrej oliwy i wymieszaj sałatkę.

  5. Podawaj od razu, bo z czasem pomidory wypuszczają coraz więcej soku i całość przestaje wyglądać tak pięknie i apetycznie.

  6. Sałatka z malutkich pomidorów stanowi pyszną kolację, a nawet obiad w upalny dzień, zwłaszcza podana ze świeżym pieczywem. Jest też znakomitą przystawką do większego dania i świetnie sprawdzi się jako sałatka na grilla. Koniecznie z dużą ilością soczyście zielonej bazylii. To jest zapach i smak słonecznej Italii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń