Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z nachosami to ciekawa propozycja przekąski na każdą imprezę. Składa się z czterech części, dzięki czemu każdy wybierze smak odpowiedni dla swojego podniebienia i będzie mógł dowolnie miksować składniki.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 55
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 55
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Składniki
Przygotuj marynatę. Wszystkie przyprawy wsyp do oliwy i wymieszaj razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kurczaka oczyść i osusz. Pokrój go w drobną kostkę. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Pozostaw do wystudzenia.
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą na sitku i ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sałatka z nachosami składa się z czterech części. Pierwszą jest usmażony kurczak. Przygotuj drugą część, ryżową. Ryż przesyp między palcami, by pozostał stosunkowo sypki. Awokado obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dołóż do ryżu i dobrze wymieszaj. Całość skrop sokiem z limonki.
Przygotuj trzecią część, z kukurydzą. Cebulę pokrój w kostkę i przelej wrzątkiem. Kukurydzę odsącz z zalewy. Kolendrę drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj razem, skrapiając sokiem z limonki.
Przygotuj czwartą część, z pomidorami. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Razem z papryką pokrój je w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty warzyw. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Wszystkie cztery część umieść w głównej misce sałatkowej na czterech stronach, tworząc kopczyki.
Czerwoną fasolę przepłucz pod bieżącą wodą i wysusz. Porozrzucaj ją na sałatce i włóż w ewentualne wnęki.
Na środku sałatki zrób otwór, odgarniając składniki na boki. Wlej w niego jogurt naturalny.
Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach i posyp nim sałatkę.
Danie podawaj z nachosami. Możesz je wetknąć pionowo na brzegach miski, tworząc koronę. Możesz je też podać na talerzyku.